Успехот им припаѓа само на одлучните фирми

Новата производствена и административна зграда на производителот за енергија, вентилација и климатизација Алоис Милер Група е целосно ослободена од штетните стакленички емисии на СО2. Зелената фабрика во Унгерхаузен, со својот корисен простор од 18.000 м2 е огромен фотоволтаичен систем. Повеќе Read more…

И Индија навреме го фати возот за соларни системи

Индиските железници се најголемиот корисник на електрична енергија во земјата, со 2.4% од вкупната потрошувачка и трети по големина како корисници на дизел гориво, со потрошени 2.6 милијарди литри годишно. Во фаза се во опремување на 960 свои станици со Read more…

Албанија објави тендер за соларен парк од 100 MW

Владата на Албанија распиша тендер за третата соларна централа во земјата со инсталирана моќ од 100 MW, која ќе биде изградена во близина на Драч, пристанишен град на Јадранското Море во западна Албанија. Централата ќе биде изградена на местото на Read more…

5 предвидувања за корпоративниот пазар на обновлива енергија во 2021 година

Како се приближуваме до 2021 година, ова се новите предвидувања кон кои ќе се стремат сите заинтересирани за обновливи извори на енергија, како резултат на ангажман на технолошките титани: Амазон, Епл, Фејсбук, Гугл и Мајкрософт. 1. Како што новата технологија Read more…

Кога невозможните нешта стануваат возможни

Кога станува збор за обновлива енергија, соларните панели се одлично решение. Нивната ефикасност е толку подобрена а нивните трошоци се спуштија до точка каде што е изводливо секој дом да се префрли на соларна енергија и да се заштедат сериозни Read more…

Батериите како начин за балансирање на енергетските системи

Стотици контејнери се подготвени за испорака, полни со ќелии на батерии кои ќе помогнат во испораката на електрична енергија до мрежата на Велика Британија. Ваквите постројки за батерии треба да станат позната глетка низ Велика Британија и на други места. Read more…

Огромен соларен систем во Дизниленд – Париз

Соларен систем од 17 MW се очекува да покрие околу 17% од потребите за електрична енергија на тематскиот парк ДИЗНИЛЕНД, кој се очекува да биде комплетиран до 2023 година. Системот се очекува да генерерира 31 GWh електрична енергија на годишно Read more…

Првиот паметен кварт во светот

Панасоник е горд што го објави почетокот на своето иновативно и единствено во светот решение, за заштеда на СО2 со паметниот градски проект, Future Living Berlin. Инсталацијата во Берлин комбинира зелена и одржлива енергија, преку дигитално и поврзано живеење на Read more…

Иднината на следните генерации во земјоделството

Францускиот конзорциум Sun’Agri и RGreen Invest инвестира 1 милијарда евра во агроволтаични проекти, насочени кон распоредување на околу 300 агроволтаични проекти во Франција до 2025 година. Иако веќе постојат разни решенија за да се избегне изградба на PV на земјоделско Read more…

Наша сопствена инвестиција во моќни системи

Електрична постројка поврзана со мрежа со инсталирана моќ од 2,2 Гигавати, се наоѓа во провинцијата Кингхај (Кина) на просечна надморска височина од над 3000 m. Huawei обезбеди 1,6 GW инвертери со можност за пренесување на високонапонски напон. Ова е прв Read more…