Бангладеш се приклучува во трката за водородна енергија

Published by admin on

Владата на Бангладеш започна пилот проект за производство на водород, како дел од нејзините напори да ја намалиу зависноста на земјата од фосилни горива и да ја забрза транзицијата кон чиста енергија.
Проектот е дел од поголемите напори на владата да ја диверзифицира енергетската мешавина на земјата, која сè уште е во голема мера зависна од гас и јаглен.
Водородот во моментов се произведува во пилот фабрика со употреба на отпад и биомаса како суровина. Употребата на вода како суровина ќе започне наскоро со инсталирање на друга фабрика за преработка.
По инсталацијата на пилот фабриката, Бангладешкиот совет за научни и индустриски истражувања (БЦСИР) започна со обука на научници, за да ги унапредат напорите за поставување на лабораторија за водородна енергија како дел од проектот.
Бангладешката влада соопшти дека работи на започнување на производството на водород како алтернативен извор на енергија во Бангладеш и земајќи ја предвид достапноста на изобилни водни ресурси во земјата.
Како обновлива енергија, водородот ќе и помогне на земјата да премине од скап гас и загадувачки јаглен кон чиста енергија заедно со другите енергии од обновливи извори.
Проектот е насочен кон истражување, контрола на квалитетот поврзано со производство на водород, складирање, снабдување и развој на инфраструктурата, како и обезбедување услуги во форма на главен центар на национално ниво.
„Водородното гориво ќе ја зајакне енергетската безбедност, енергетските резерви и националната економија“, нагласи Абдус Салам, директор на проектот и постар главен инженер во БЦСИР. „Енергијата од фосили и обновливи извори се складира во форма на водород и подоцна може да се користи со претворање во гориво и различна енергија доколку е потребно“.
Вредноста на горивото на водород (142 kJ / g) е три пати поголема од традиционалното гориво и нема штетни ефекти врз животната средина.
Околу 33,33 kWh енергија се генерира од 1 кг водородно гориво, но само 12 kWh / kg и 14,7 kWh / kg од бензин и компримиран природен гас (CNG), соодветно.
Автомобилите со горивни ќелии поминуваат од 100 – 131 км користејќи 1 кг водород, додека традиционалниот автомобил минува 16 км користејќи кг бензин.
Салам се надева дека водородното гориво може да биде масовно ставено на располагање за употреба во индустријата и возилата од 2030 – 2041 година.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *