Хибридните соларни системи – идеално решение за домашните инсталации

Пред неколку години, флуктуациите и сложените решенија за складирање беа главните фактори што го попречуваа развојот и растот на соларните системи. Денес, секторот е подготвен да ги искористи технологиите за да направи одлучувачки скок. Иновативното складирање на енергијата во батерии Read more…

ДАЛИ КОМПЈУТЕРИТЕ ЌЕ ГО ПРЕВЗЕМАТ ПРИМАТОТ НАД МОНТЕРИТЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ

Напојуван од роботи за инсталација, линија за склопување на лице место и дигитален двоен софтвер, автоматизираниот систем за изградба на електрана Terabase има за цел да ја зголеми продуктивноста и да ги намали трошоците за изградба. Terabase објави дека лансира Read more…

Австрија прифаќа 100.000 апликации во шемата за субвенција на соларна енергија

Околу 90.000 од прифатените апликации во последната рунда на австриската шема за субвенции дојдоа од сопственици на куќи, а приближно 30.000 апликанти вклучуваат инсталација на батерии. Австриската енергетска агенција, OeMAG, одобри околу 90.700 апликации кои доаѓаат од сопствениците на куќи Read more…

Германски стартап претстави мобилни ФВ модули со навалување

Sinn Power нуди нови соларни панели со навалување за вертикални PV системи во природни резервати и области за заштита на вода. Тие не се закотвени на земјата и користат тег со нишало за да се вратат на нивните правилни позиции Read more…

Холандски град инсталира пешачка патека

Платио, фирма со седиште во Унгарија, разви патека отпорна на оштетување направена од соларни плочки. Сончевата пешачка патека, која се простира на 400 m2, неодамна беше поставена во Гронинген, Холандија, како дел од проектот на Европската унија „Making City“. „Нашата Read more…

Нано технологија за заштита од нечистотија на соларни панели

Nanovue, австралиска нанотехнолошка компанија, разви мултифункционална облога против валкање за соларно стакло, која е дизајнирана да спречи формирање на површински остатоци и раст на алги на PV панелите. Транспарентната обвивка, која е развиена од антивирусни производи на компанијата, првично е Read more…

Додека ние сами се ограничуваме по разни основи, Германија додаде 1,62 GW соларна енергија само во периодот јануари-февруари 2023

Германската Федерална мрежна агенција (Bundesnetzagentur) објави дека во јануари инсталирала 874 MW и февруари 746 MW нов капацитет на фотонапонска енергија. Оваа споредба се однесува на инсталирани 422 MW во февруари и 874 MW во јануари од минатата 2022 година. Read more…

Вертикална соларна платформа

Вертикалната соларна енергетска платформа дизајнирана од Three Sixty Solar, ги покажува придобивките од вертикалните инсталации. Информациите се пренесени од првите 16 месеци на работа на специјално дизајнираниот и вертикално изведен соларен систем. Сончевата вертикална платформа способна да издржи урагански ветрови Read more…

Зошто ова го нема и кај нас???

Рурална Турција е позната по сончеви и суви лета, па додека оранжериите им помагаат на земјоделците да ја задржат влагата, понекогаш сонцето е премногу интензивно за производите. Оваа фарма дојде до одлично решение, делумно покривајќи ги нивните оранжерии со соларни Read more…

Белгискиот конзорциум ја претстави пловечката фотоволтаична платформа

Белгиски конзорциум, вклучувајќи ја инженерската подружница Tractebel на француската енергетска компанија Engie, ќе распоредат пилот офшор пловечка фотоволтаична апликација на објект во близина на белгискиот брег во текот на летото 2023 година. Пловечката платформа Сиволт се предвидува да ги издржи Read more…

Адани Грин Енерџи Ltd пушти во употреба хибридна ветерна соларна постројка од 700 MW во индиската држава Раџастан. Централата ја продава енергијата според 25-годишен договор за купување електрична енергија по 3,24 INR (0,039 $)/kWh. Адани Грин Енерџи Ltd (АГЕЛ), огранокот Read more…