Обновливите извори се веќе главен енергенс во европската унија

Published by admin on

Неодамна објавениот извештај потврдува дека во 2020 година во Европската Унија за прв пат се произведува повеќе енергија од обновливи извори отколку од фосилните горива.
Ветерот, сонцето, хидроцентралите и биомасата обезбедиле 38% од побарувањата на ЕУ за електрична енергија, додека фосилните горива се задржуваат на претходните 37%.
Енергетските аналитичари велат дека овој монументален развој главно се должел од брзиот раст на системите на ветерот и сонцето, што го „принуди јагленот да опаѓа“ за 20 проценти во 2020 година.
Тоа е значителен пад, сепак ако ЕУ сака да ги исполни своите климатски цели што се приближуваат, експертите велат дека растот на системите за сонцето и ветерот ќе треба тројно да се зголеми во следните девет години.
Европа се потпира на ветер и соларна енергија за да се обезбеди не само исфрлање на јагленот од употреба до 2030 година, туку и за постепено производство на гас, замена на затворање на нуклеарните централи и задоволување на зголемената побарувачка на електрична енергија од електрични автомобили, топлински пумпи и електролизатори.
Низ целиот свет, обновливите форми на енергија конечно почнуваат да ги симнуваат фосилните горива од тронот. Во 2019 година, Шкотска генерираше толку многу енергија од ветер, моќ која можеше да го обезбеди повеќе од половината на населението.
Истата година Велика Британија достигна уште една голема пресвртница. За прв пат после 137 години, нацијата генерираше повеќе енергија од ветерници, соларни системи, биомаса и хидроцентрали отколку од јаглен и природен гас.
Сите земји од ЕУ се приклучија во борбата, каде во скоро секоја земја веќе се забележува пад на производството на јаглен, а одделни земји како Германија, Шпанија, Холандија, Белгија, Шведска итн. обновливите горива веќе ги надминуваат фосилните горива.
Некои научници и екологисти сеуште се загрижени, бидејќи природниот гас сеуште придонесува за глобалното затоплување, иако многу помалку отколку согорувањето на јагленот и затоа сметаат дека е неопходен мост за премостување кон обновливата енергија.
Како такви, Грција, Холандија и Полска забележаа пораст на производството на гас во 2020 година и не е јасно дали обновливите извори на енергија прават доволно за да го забават ова.
„Значи, иако ветерот и сонцето го заменуваат јагленот, ниедна земја сè уште не видела како ветерот и сонцето почнуваат значително да го заменуваат производството на гас“, објаснува извештајот.
ЕУ се надева дека ќе ја достигне климатската неутралност до 2050 година, но според изгледот на работите, ние не сме на добар пат. Пандемијата тешко помогна во закочувањето на планот.
Производството на нуклеарна енергија падна за 10 проценти во 2020 година, помалку производство на гас, и поголем пад на потрошувачката на јаглен.
„Економското закрепнување по пандемијата не смее да се дозволи да ја забави заштитата на климата“, вели Патрик Граичен, директор на „Агора Енерџивенд“ – тинк-тенк центар за обновлива енергија.
Затоа ни требаат силни климатски политики, како што е Зелениот договор, за да обезбедиме стабилен напредок.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *