Холандски град инсталира пешачка патека

Published by Zoran Mitreski on

Платио, фирма со седиште во Унгарија, разви патека отпорна на оштетување направена од соларни плочки. Сончевата пешачка патека, која се простира на 400 m2, неодамна беше поставена во Гронинген, Холандија, како дел од проектот на Европската унија „Making City“.
„Нашата патентирана технологија е развиена за да не се појавуваат микропукнатини во соларната ќелија и да не влијаат на перформансите“, изјави Хелга Рускак, маркетинг менаџер во Платио, за списанието PV Magazin на прашањето за механичкиот стрес. „Ова правило важи за наменетата употреба, т.е. ако соларниот павер Платио не е подложен на притисок од повеќе од 2 тони. Затоа е безбедно да се оди по него“.
Сончевата пешачка патека се состои од 2.544 соларни плочки. Ќе произведува 55.000 kWh електрична енергија годишно за напојување на градското собрание на Гронинген. Соларните плочки на Платио се направени од четири монокристални ќелии со излезна моќност од 21,5 W и 21,8% ефикасност. Напонот на отворено коло е 2,69 V, а струјата на куса врска е 10,5 А. Секоја ќелија е со димензии 158,75 mm x 158,75 mm, додека модулот за соларни павер има димензии 353 mm x 353 mm x 41 mm и тежи 6,5 kg. Модулот е покриен со калено опал стакло од 10 mm, а неговата рамка е изработена од рециклиран полимер композит со гаранција од 5 години.
Соларниот павер Платио е погоден за тротоари, тераси, патеки и велосипедски патишта итн. Наводно на него можат да возат возила со тежина до осум тони.
„Платио соларните поплочувачи се двојно одржливи бидејќи не само што обезбедуваат зелена енергија, туку се направени од рециклирана пластика“, рече Филип Бруксма, совет за енергија од општина Гронинген. „И двојно го користи просторот: соларната патека генерира електрична енергија, додека луѓето можат едноставно и безбедно да одат по неа. Тоа е пример како да се искористи просторот во градот на паметен и одржлив начин“.
Работата на системот се следи преку апликација. Кога беше инаугуриран на 24 март, произведе доволно електрична енергија за да напојува 47 холандски куќи за еден ден.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *