Соларни панели во различни бои

Published by admin on

Fraunhofer ISE од Германија, развива техника за производство на сончеви модули во различни бои, според потребите на клиентите диктирани од амбиенталната боја на покривната или фасадната површина.
За овој процес се тврди дека е можно да се обојат модулите со оптички ефект, а не со пигменти со боја кои ја намалуваат нивната ефикасност.
Покрај производството на електрична енергија, естетските аспекти честопати се релевантни кога станува збор за инсталирање на градежни интегрирани фотоволтаични системи (BIPV). Ова е особено важно кога сончевата енергија се генерира на фасадата од зградата.
Имајќи го ова во предвид, група научници од Фраунхофер инситутот за соларни енергетски системи разви процес кој ќе овозможи производство на соларни модули со хомогени површини и различни бои, кои потоа би можеле да се интегрираат (скоро невидливо) на фасадите или покривите.
Идејата за развој не беше да се обои стаклото за покривање на модулите со пигменти во боја, туку да се имитира физичкиот ефект според околната средина.
Ако стаклото се обложи со пигменти, соларните модули ќе изгубат голем дел од нивната ефикасност, бидејќи светлината повеќе не може да продира во модулот непречено.
Предложената технологија на модули, која научниците ја означија како MorphoColor, се потпира на оптички ефект. Во зависност од структурата, стаклото за покривање може да се произведува во светло сина, зелена или црвена боја. „Околу 93 проценти од светлината може да навлезе во овој слој – само околу седум проценти се рефлектираат и го активираат ефектот на бојата“.
Стаклото за покривање, кое е депонирано на пареа во вакуумски процес, може да се ламинира за да формира фотоволтаични модули или да се интегрира во колектор за производство на сончева топлина.
Во иднина, фотоволтаичните и сончевите термички модули може да бидат дадени со иста боја и монтирани скоро невидливи еден до друг на покриви или фасади.
Ѕидовите на куќите со целосно хомогени фасади исто така може да се реализираат и истовремено да снабдуваат електрична енергија и топлина.
Специјално развиен метод на склопување може со лемење на фотоволтаичните ќелии со големина на плочки да се поврзат едни до други низ обоеното стакло како шаховска табла.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *