Нано технологија за заштита од нечистотија на соларни панели

Published by Zoran Mitreski on

Nanovue, австралиска нанотехнолошка компанија, разви мултифункционална облога против валкање за соларно стакло, која е дизајнирана да спречи формирање на површински остатоци и раст на алги на PV панелите.
Транспарентната обвивка, која е развиена од антивирусни производи на компанијата, првично е дизајнирана да го инхибира растот на алгите и лишаите на соларните панели.
Растот на алгите е главен проблем за соларните системи распоредени во тропски услови и ако не се контролира, може да предизвика до 26% загуба на енергија во капацитетот за производство на модулот. Покрај спречувањето на растот на алгите, хидрофилните и антистатички својства на облогата од серијата Е спречуваат талог на песок, нечистотија и сите други површински загадувачи кои се прилепуваат на панелите.
„За разлика од водоотпорните премази, хидрофилниот ефект го намалува аголот на капките вода, овозможувајќи пенетрација под загадувачот“, велат од компанијата. „Антистатичните остатоци со големина на честички како што се нечистотијата и песокот едноставно се лизгаат од површината“.
Извалканоста на соларните панели останува главен проблем за индустријата со Програмата за фотоволтаични енергетски системи на Меѓународната агенција за енергија (IEA-PVPS), која проценува дека изгубениот приход од нечистотијата на PV модулите изнесува повеќе од 3,2 милијарди долари годишно.
IEA-PVPS проценува дека во 2018 година, нечистотијата предизвикала загуба од најмалку 3% до 4% на глобалното годишно производство на енергија од PV. Се очекува ова да се зголеми на околу 4% до 5%, и од 6 до 10 милијарди долари оваа година.
Nanoveu моментално ја тестира ефикасноста на производот Nanoshield на Филипините, со 55 MW соларни проекти идентификувани како соодветни локации за оваа технологија. Резултатите од испитувањата се очекува да бидат објавени во првата половина на оваа година.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
See insights and ads
Boost post
All reactions:

Beti Saneva, Ljuben Ilieski and 45 others

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *