Соларни системи при екстремно ниски температури

Published by admin on

 

Што се случува со лебдечки PV систем лоциран во студена клима за време на температурите на смрзнување?
Се обидуваме да одговориме на овие прашања со помош на Кејн Ванг, менаџер на одделот за решенија за системот на Sungrow Floating.
За таа цел изведен е 500 kW соларен систем во округот Бајан (североисточна Кина), каде температурите може да бидат пониски и од минус 20 Целзиусови степени.
Системот опфаќа околу 90% од површината на водата на езерото и компанијата објасни што се случува со PV системот за време на времето на замрзнување.
„Езерото замрзнува околу четири месеци од ноември до март секоја година“, изјави за списанието PV Кејн Ванг, менаџер на одделот за системско решение во Sungrow Floating. „За време на периодот на замрзнување на езерската вода, целата низа ќе биде замрзната“.
Конструкцијата на прицврстување во екстремно студени области обично се поставува пред температурите да дојдат до точката на замрзнување. „Ако инсталацијата е потребна во периодот на замрзнување под посебни околности, прво треба да се донесе соодветниот план за кршење на мразот, а мразот да се отстрани пред изградбата“, објасни Ванг. „Во исто време, влијанието на лебдечкиот мраз и зголемениот мраз врз пловечката низа треба да се земат предвид при дизајнирањето на системот за прицврстување“.
За вакви зони со екстремно ниски температури неопходна е инсталација на сите компоненти со најдобри перформанси кои можат да одолеат на екстремно ниските температури, за да не дојде до кршливо пукање или фрактура на системот.
Дизајнот на конструкцијата исто така треба да го земе предвид влијанието на мразот т.е. целата структура на низата да има доволно сила да се спротивставни на оптоварувањето на снежните наноси и замрзнувањето, преку низа од претходни тестови за вакви услови.
Понатаму, тој прецизираше дека ниската температура за време на периодите на замрзнување ќе го зголеми производството на електрична енергија на лебдечкиот систем. Фабриката е пуштена во употреба во 2018 година на водена површина од околу 5.000 квадратни метри. Се потпира на инвертори на Сaнгроу кои се движат од 60 до 80 kW и соларни модули со излезна моќност помеѓу 275 и 315 W обезбедени од неименуван производител.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *