ДАЛИ КОМПЈУТЕРИТЕ ЌЕ ГО ПРЕВЗЕМАТ ПРИМАТОТ НАД МОНТЕРИТЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ

Published by Zoran Mitreski on

Напојуван од роботи за инсталација, линија за склопување на лице место и дигитален двоен софтвер, автоматизираниот систем за изградба на електрана Terabase има за цел да ја зголеми продуктивноста и да ги намали трошоците за изградба.
Terabase објави дека лансира автоматизиран систем за соларна инсталација, наречен Terafab. Компанијата ја опишува услугата како автоматизирана „фабрика на терен“ која може да ја удвои продуктивноста на инсталацијата и двојно намали цената за монтажа.
Системот за инсталација користи дигитална монтажна линија, логистички софтвер, дигитален команден центар на лице место, автоматизирана линија за склопување распоредена на терен и роботи за инсталација што можат да работат 24/7.
Компанијата, исто така, го објави свеченото отворање на производствен погон Вудленд, Калифорнија. Моментално се монтира првата монтажна линија Терафаб со капацитет за монтажа на повеќе од 10 GW Терафаб годишно.
Терабејс рече дека неговиот систем ќе ја удвои продуктивноста на трудот во споредба со традиционалните методи за инсталација. Системот нуди висока ефективност, работа 24/7 и модуларност за да овозможи поголеми брзини на изградба на соларни терени, значително намалувајќи ги трошоците за проектите.
„Минатата година успешно го тестиравме Терафаб на терен, градејќи 10 MW од 400 MW локација во Тексас. Денешното лансирање е следниот чекор напред кон брзо комерцијално зголемување“, рече Мет Кембел, главен извршен директор и ко-основач на Terabase.
Terafab е планиран за комерцијално користење почнувајќи од третиот квартал од 2023 година.
Терафаб го намалува ризикот од физичка безбедност на градежните работници со елиминирање на потребата од подигнување на тешки соларни панели и челични конструкции, често во тешки временски услови, со користење на автоматизација на монтажна линија контролирана според климатските услови.
Системот може да понуди решение за потребата на соларната индустрија да најде поквалификувани техничари за инсталација. Транзицијата кон енергетскиот сектор без јаглерод ќе бара голема, добро обучена работна сила, а подготовката на таа работна сила може да претставува предизвик во блиска иднина.
Меѓународниот совет за обновлива енергија (IREC) изјави дека 89% од соларните фирми пријавиле во 2021 година дека имале потешкотии да најдат квалификувани монтери, што значи дека предизвикот за конструирање на ваков систем е поради тешкотијата да се најдат квалитетни работници за монтажа на овие системи.
Соларната енергија сега претставува 59% од капацитетот за чиста енергија во развој, добивајќи удел од 4% од 2021 до 2022 година, соопшти Американското здружение за чиста енергија. За да се постигне федералната цел за 100% електрична енергија без јаглерод до 2035 година, соларната работна сила ќе треба да се удвои од 255.000 на над 538.000 монтери, соопшти Здружението за индустрија за соларна енергија (SEIA). Автоматизацијата може да понуди решение за недостигот на работна сила бидејќи нацијата работи брзо да се декарбонизира.
Консултација, Проектирање и Изведба на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *