ПЛОВЕЧКИ СОНЧЕВ ПОТЕНЦИЈАЛ НА БРАЗИЛ

Бразилските научници го пресметаа потенцијалот за пловечко соларно производство во Бразил. Резултатите покажуваат инсталиран потенцијал од 43 GW за цел Бразил. Водечка е државата Минас Жераис со 6 GW, по што следи Баија со 4,59 GW, Сао Паоло со 3,87 GW и потоа следат останатите 24 држави во заедницата на Read more…

БИФАЦИЈАЛНИ (ДВОСТРАНИ) ПАНЕЛИ СО 25% ЗГОЛЕМЕНА ЕФИКАСНОСТ

Скоро за истите финансиски средства за изведба на бифацијални панели добивате зголемена ефикасност до 25% во однос на стандардните, поради превземање на рефлектираната светлост која ја прифаќаат од задната страна на панелите. Најидеални се за изведба при земјени системи, вертикални фасади на згради и трговски објекти каде позадината е стакло, Read more…

ЗАБРЗАН ПРОЦЕСОТ НА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛИ ЗА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА НА ЗЕМЈОДЕЛСКО ЗЕМЈИШТЕ

Романскиот претседател донесе нов закон за скратување на процесот на издавање дозволи за соларни проекти изградени на помалку од 50 хектари земјоделско земјиште. Овој потег уследи по усвојувањето на амандманите на Законот за земјиште бр. 18/1991 од романскиот парламент во јуни. Измените овозможуваат да се изградат ФВ, ветер, биомаса, биолитечност, Read more…

ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДОРОД ДИРЕКТНО ОД ВОДА (H2O)

Истражувачите од Универзитетот во Аделаида и нивните меѓународни партнери од кинеските универзитети Тијанџин и Нанкаи, како и од Државниот универзитет Кент во Обединетите нации, успешно ја користеа морската вода без претходен посебен третман за производство на зелен водород. Тие го направија ова со воведување на киселински слој над катализаторите, така Read more…

БАТЕРИЈА КОЈА МОЖЕ ДА ТРАЕ ЦЕЛ ЖИВОТ

Некои од најголемите светски иновации се создадени случајно, а ова можеби е најновото што ќе се додаде на таа листа. Студентка на Универзитетот во Калифорнија во Ирвин случајно открила батерија на полнење која може да издржи до 400 години додека си играла во лабораторија. Миа Ле Тај е еден од Read more…

ВЕШТАЧКИ ЛИСТ СО СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДОРОД ОД ВОЗДУХ

Хемиски инженери од École polytechnique fédérale de Lozanne (EPFL) развија транспарентна, порозна и спроводлива електрода на соларна енергија, која користи влезен проток на влажен воздух за производство на H2.  Подлогата на електродата е тродимензионална мрежа од филцирани стаклени влакна, еден вид стаклена волна, која во суштина е кварц. Влакната од Read more…

ТЕСТИРАНА БЕЗЖИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ВСЕЛЕНАТА – МОЖЕ ДА СОБИРА ЕНЕРГИЈА 24 ЧАСА НА ДЕН

Европската вселенска агенција (ESA) преку проектот SOLARIS ги истражува сите иновативни технологии кои можат да се користат за примена на сончевата вселенска енергија во пракса, односно безжично пренесување на која било област на Земјата. Еден таков метод неодамна беше демонстриран во Минхен, во објект на Ербас. Експертите ја пренесле таканаречената Read more…

НАУЧНИЦИТЕ ГО ПРЕТВОРИЈА СО2 ВО ЧИСТ ВОЗДУХ

Професор по хемија пронашол начин да го активира процесот на фотосинтеза во синтетички материјал, претворајќи ги стакленички гасови во чист воздух и истовремено произведувајќи енергија. Процесот има голем потенцијал за создавање технологија која би можела значително да ги намали стакленичките гасови поврзани со климатските промени, а истовремено да создаде чист Read more…

Поевтино е да се изградат нови соларни централи, отколку да се сервисираат постројките за јаглен

Најновите светски анализи ги споредуваат нивелираните трошоци за енергија за различни технологии од најновата генерација, кои се базираат на USD/MWh, каде покажуваат дека обновливите извори на енергија, поточно соларните и ветерните системи се економски фаворити на инвеститорите. Извештајот се состои од компаративна анализа на трошоците за енергија за различни технологии, Read more…

Цевкасти модули – најнов соларен производ

Комбинацијата на зелени покриви со цевкасти фотонапонски модули беше наградена со Gala Bau Innovation Medal 2022. Оваа иновативна комбинација овозможува лесни конструкции кои се движат од обемни зелени покриви до градини на покриви. Исто така постоечките зелени покриви кои не можат да бидат опремени со традиционалните фотонапонски панели од структурни Read more…