БАТЕРИЈА КОЈА МОЖЕ ДА ТРАЕ ЦЕЛ ЖИВОТ

Published by Zoran Mitreski on

Некои од најголемите светски иновации се создадени случајно, а ова можеби е најновото што ќе се додаде на таа листа. Студентка на Универзитетот во Калифорнија во Ирвин случајно открила батерија на полнење која може да издржи до 400 години додека си играла во лабораторија.

Миа Ле Тај е еден од истражувачите кои работат на нано технологија во лабораторијата на шефот на одделот за хемија Реџиналд Пенер. Тоа се мали проводни жици кои би можеле да бидат многу корисни за употреба во батерии на полнење. Тимот се соочи со една голема пречка – жиците се исклучително кревки. По одреден број циклуси на полнење, тие почнуваат да се распаѓаат и пукаат, а потоа престануваат да работат.

Додека работеше во лабораторија еден ден, Миа одлучила да го смени течниот електролит што ги опкружува наножиците со друг електролит што е направен од гел. Кога почнала да ги користи возејќи со велосипед, целиот тим имал огромно изненадување: батериите минувале низ илјадници циклуси на полнење без никакви знаци на истрошеност.

Направени се 10.000 циклуси при што батериите немале никаква деградација, така што констатирале дека може истите да се користат на над 30.000 циклуси.
За контекст, типичниот век на батеријата на лаптопот е помеѓу 300 и 500 циклуси. Ова значи дека би можеле да имаме ултра долготрајни батерии, така што ќе има помалку лаптопи, телефони и литиум-јонски батерии на депониите.

Како што жиците минуваат низ циклус по циклус, гелот полека навлегува во порите во жиците.
Ова ги прави помеки и покревки и затоа можат да траат подолго.
По 5.000 циклуси со нормална течност, наножиците почнуваат да се кршат и тогаш почнуваат да паѓаат, додека нема никаква штета врз нив кога се користи гелот.

Тимот ќе продолжи да експериментира со овие наножичени батерии обвиткани со гел за дополнително да проучат колку добро се држат со текот на времето.
Доколку се успешни, тие на крајот би можеле да бидат редовна компонента на долготрајните батерии. Иако до тоа има уште неколку години, откритието на Миа секако е многу возбудливо и надежно.

Иако литиум-јонските батерии дозволија многу иновации, како што се мобилните телефони и лаптопите, да станат она што се денес, овие батерии не доаѓаат без нивните ризици.
Ископувањето на литиумот создаде многу еколошки проблеми, вклучувајќи:
– Истекување на хемикалии што ги загадуваат реките и го убиваат дивиот свет
– Загадување на потоци и култури за наводнување
– Користење на огромни количини (над 65%) од водата во регионите каде што постојат рудници
– Течноста од батериите истекува во депониите што ја загадува почвата
Ова се само неколку од проблемите со кои се соочуваме ако продолжиме да користиме литиум-јонски батерии со сегашната динамика. Се надеваме дека сите овие нови иновации во енергијата на батерии ќе ја променат енергетската игра и ќе создадат поодржлива иднина.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи

Контакт: 075 480 380
[email protected]

www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *