ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДОРОД ДИРЕКТНО ОД ВОДА (H2O)

Published by Zoran Mitreski on

Истражувачите од Универзитетот во Аделаида и нивните меѓународни партнери од кинеските универзитети Тијанџин и Нанкаи, како и од Државниот универзитет Кент во Обединетите нации, успешно ја користеа морската вода без претходен посебен третман за производство на зелен водород.
Тие го направија ова со воведување на киселински слој над катализаторите, така да водата директно од океанот може да се користи во комерцијален електролизатор за ефикасно производство на зелен водород, со едноставно филтрирање на морската вода со отстранување на цврстите материи и микроорганизми.
Зелениот водород се произведува со користење на обновливи извори на енергија како што се сончевата енергија или ветерот. Како замена за фосилните горива, ќе помогне да се задоволат растечките потреби за обновлива енергија.
Сепак, за производство на водород е потребна висококвалитетна вода, која е исто така важна во обезбедувањто да се поддржи земјоделството, индустрии, градови и заедници. Климатските промени и растот на населението ќе го зголемат притисокот врз овие резерви.
Зелениот водород веројатно делумно ќе ги замени бензинот и дизелот за големи возила, како што се камиони и тешки машини, додека Австралија се движи кон економијата без јаглерод.
Водородот ја има предноста што е гориво погодно за сектори како што се рударството и транспортот кои се борат да ги намалат емисиите.
Пазарот на зелен водород се очекува да расте брзо. Енергијата на водород во Австралија се проценува дека ќе надмине 100 MW до 2025 година. Планирани се повеќе од 90 проекти што претставуваат 250 милијарди долари инвестиции.
До 2040 година, цената на производството на зелен водород во Австралија се предвидува да биде еднакво најниска во светот. Електролизата, која ги дели молекулите на водата на водород и кислород, ќе биде главниот метод за производство на овој зелен водород.
Количината на вода потребна за генерирање зелен водород варира. Точната количина на потребна вода зависи од технологијата што се користи за производство на водород, квалитетот на водата и секоја потреба за ладење или прочистување на водата.
Во просек, еден литар вода може да произведе доволно водород за да испорача околу 10 мегаџули енергија. Тоа е доволно за да се турне камион од 50 тони 15 метри.
Претходната австралиска влада предвиде дека водородната индустрија би можела да вреди 50 милијарди австралиски долари годишно до 2050 година. Во таа скала, ќе и требаат околу 225 милијарди литри вода. Иако тоа е приближно колку што жителите на град како Перт користат за една година, тоа е само околу 3% од водата што се користи за земјоделството во Австралија во 2020-2021 година.
Западна Австралија, наспроти тоа, резервира доволно гас за домашните корисници. Како резултат на тоа, неговите цени се меѓу најниските во ОЕЦД.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *