ТЕСТИРАНА БЕЗЖИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ВСЕЛЕНАТА – МОЖЕ ДА СОБИРА ЕНЕРГИЈА 24 ЧАСА НА ДЕН

Published by Zoran Mitreski on

Европската вселенска агенција (ESA) преку проектот SOLARIS ги истражува сите иновативни технологии кои можат да се користат за примена на сончевата вселенска енергија во пракса, односно безжично пренесување на која било област на Земјата.
Еден таков метод неодамна беше демонстриран во Минхен, во објект на Ербас.
Експертите ја пренесле таканаречената зелена енергија помеѓу две точки оддалечени 36 метри, кои ги претставуваат Универзумот и Земјата, со помош на микробраново емитување.
Користејќи ја добиената енергија осветлиле модел на градот, произвеле зелен водород со расцепување на вода и за прв пат безжично ладено безалкохолно пиво.
Според работната верзија на Сончевиот систем базиран во вселената, сателитите во геостационарна орбита би ја собирале сончевата светлина 24 часа на ден, 7 дена во неделата, а потоа ќе ја претворат во микробранови и ќе ја емитуваат на приемниците на Земјата.
Сателитите би требало да бидат многу големи, дури и неколку километри, за да се произведе еднаква моќност на типична нуклеарна централа. За да се постигне ова, потребен е технички напредок во областите како што се производство на простор и роботско склопување, евтини, високоефикасни фотоволтаични системи, електроника со висока моќност и формирање на радиофреквенција.
Исто така, ќе се истражи какви ефекти може да имаат микробрановите со мала моќност врз здравјето на луѓето и животните и како тие се компатибилни со авиони и сателити..
„Технологијата се заснова на едноставен принцип, ја фаќа сончевата светлина и потоа безжично ја емитува на Земјата каде што може да ги напојува градовите, фабриките и домаќинствата“, објаснува Жан-Доминик Кост од Ербас.
Надвор од Земјината атмосфера, сончевата светлина ни е достапна на неограничен период, не само во текот на денот и при добро време како на Земјата. Дополнително, таа е посилна за околу 50 проценти. Така, соларен панел во геостационарна орбита што е иста големина како онаа на Земјата може да произведе значително повеќе електрична енергија.
Истражувањето на проектот SOLARIS ќе им овозможи на земјите-членки на ESA да направат информиран избор за идното распоредување на вселенската сончева енергија како нов извор на чиста, секогаш активна енергија за да ги надополни постоечките обновливи извори на енергија.
На 22 и 23 ноември оваа година, ESA ќе го претстави SOLARIS пред европските делегати во агенцијата.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *