Производството на енергија од фосилни горива придонесува за стотици илјади предвремени смртни случаи во светот секоја година

При согорувањето на јаглен се исфрла јаглерод во атмосферата и предизвикува загадување на воздухот што е опасно да се дише. „Со намалувањето на употребата на јаглен во последната деценија, имаше голем пад на здравствените влијанија на емисиите од електрани на јаглен и од јаглен во индустријата. Така, тоа не е Read more…

Соларен систем плус батериско складирање на рускиот Арктик

„Хевел Енерго Сервис“ разви нов проект за складирање на соларна енергија, според шемата за енергетски услуги на Русија, за да им помогне на независните производители на енергија да продаваат енергија на општините кои користат дизел електрани. Хевел Енерго Сервис, единица на рускиот производител на ФВ модули и изведувач на проекти Read more…

Шпанскиот конзорциум сака да го поедностави производството на водород преку фотоелектрокатализа

Шпанските енергетски гиганти Репсол и Енагaс планираат да изградат електролизер базиран на фотоелектрокатализа во индустриски комплекс во сопственост на нафтената компанија во Пуертолано во 2024 година. Уредот прима директно сончево зрачење и со фотоактивен материјал генерира електрични полнежи што предизвикуваат раздвојување на молекулата на водата во водород и кислород. По Read more…

Складирање на обновлива енергија базирана на гравитација

Energy Vault обезбеди 100 милиони американски долари во серијата Ц за својата кула EVx, која служи за складирање на енергија со користење на гравитациона потенцијална енергија која складираната енергија ја испраќа во мрежа. Инвестицијата беше предводена од Prime Movers Lab, со дополнително учество од SoftBank, Saudi Aramco, Helena и Idealab Read more…

Американските инвеститори на јаглен и гас можат да изгубат над 68 милијарди долари поради брзиот раст на обновливата енергија

„Околу 34 милијарди американски долари за трошоци за нова генерација на основно полнење со природен гас, и уште 34 милијарди долари инвестирани во контрола на загадувањето со цел да се продолжи животот на постарите електрани на јаглен, конечно инвеститорите ќе треба да ги отпишат како заглавени трошоци“ се вели во Read more…

Успеавме дури и нашата заштитна орбита да ја ставиме во опасност

Од јануари 2019 година, американската вселенска мрежа за надзор објави дека речиси 34.000 вештачки објекти во орбитата над Земјата се поголеми од 10 см, 900.000 објекти со големина од 1 см до 10 см и повеќе од 128 милиони парчиња остатоци помали од 1 см.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Повеќето „вселенски отпадоци“ се движат Read more…

Соларен 6 kW систем за овоштарник

Големите фотонапонски системи се голем предизвик, а помалите системи потребни за наводнување во овоштарството ни се уште поголемо душевно задоволство, кога се забележува огромната разлика при одгледувањето на овоштарските и земјоделските култури. Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи Контакт: 075 480 380 zmitreski@efixelectrical.com.mk www.efixelectrical.com.mk

Стоунхенџ – мистерија од 5,000 години

Научниците спроведоа тестови кои откриваат дека Стоунхенџ е направен од скоро неуништлив антички материјал. Испитуван е еден редок основен примерок, отстранет во 60-тите години од минатиот век кој содржи форма на кварц што не еродира и не се распаѓа. Ова парче камен од споменикот на Стоунхенџ во Англија им помага Read more…

Развој на електричните возила од 1911 – 2021 година

Полнење на електрично возило во 1911 година, молк цели 110 години, и во 2021 година повторно се враќаме на истата технологија! Како ли само успеавме да преспиеме повеќе од 1 век технолошки развој??? Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи Контакт: 075 480 380 zmitreski@efixelectrical.com.mk www.efixelectrical.com.mk

Субвенции за соларни системи до 50 kW

Австриското Министерство за заштита на климата, става на располагање уште 20 милиони евра за изградба на приватни и комерцијални соларни централи. Ова е итно потребно за да се премости јазот до почетокот на финансирањето според најавениот Закон за Обновливи Извори на Енергија. Субвенцијата е наменета за приватни домаќинства и мали Read more…