ПЛОВЕЧКИ СОНЧЕВ ПОТЕНЦИЈАЛ НА БРАЗИЛ

Published by Zoran Mitreski on

Бразилските научници го пресметаа потенцијалот за пловечко соларно производство во Бразил. Резултатите покажуваат инсталиран потенцијал од 43 GW за цел Бразил. Водечка е државата Минас Жераис со 6 GW, по што следи Баија со 4,59 GW, Сао Паоло со 3,87 GW и потоа следат останатите 24 држави во заедницата на Бразил.
Истражувачите од Федералниот универзитет во Рио де Жанеиро развија математички модел за пресметување на потенцијалот за пловечко сончево производство во Бразил, детализирајќи ги резултатите за секоја држава.
Студијата го разгледува само потенцијалното производство на вештачки водни тела, како што се хидроелектрични централи и брани, и само на 1% од нивната достапна површина.
Тимот ја искористи базата на податоци на Националната агенција за вода и софтверот QGIS за да ги филтрира вештачките водни тела, кои вкупно се 174.526, без оние на домородните земји.
Влезни променливи на моделот не се само сончевото зрачење, туку и температурата, вклучувајќи ја годишната просечна температура на површината на воздухот и годишната просечна брзина на ветерот. „Овој труд се разликува од другите студии кои обично ги земаат предвид само соларните ресурси, не земајќи предвид дека ефикасноста на фотоволтаичните модули е многу подложна на температура“, велат истражувачите.
Резултатите покажуваат дека Бразил може да генерира 79,37 GWh електрична енергија од пловечки соларни системи годишно, што е еквивалентно на потенцијална инсталирана моќност од 43,28 GW која може да обезбеди електрична енергија за 41 милион бразилски домаќинства т.е. 56% од вкупниот број.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *