Поевтино е да се изградат нови соларни централи, отколку да се сервисираат постројките за јаглен

Published by Zoran Mitreski on

Најновите светски анализи ги споредуваат нивелираните трошоци за енергија за различни технологии од најновата генерација, кои се базираат на USD/MWh, каде покажуваат дека обновливите извори на енергија, поточно соларните и ветерните системи се економски фаворити на инвеститорите.
Извештајот се состои од компаративна анализа на трошоците за енергија за различни технологии, вклучувајќи ги државните даночни субвенции, цените на горивата, цените на јаглеродот и трошоците на капиталот.
Без да се земат во предвид било какви субвенции, цените на горивата, јаглеродот, соларните системи со кристален силициум, како и ветерот имаат најниски трошоци од сите разгледувани извори.
Според тоа анализата покажува дека трошоците за работа како и трошоците за изградба на нови објекти од обновлива енергија, наспроти работењето на постојните фосилни и нуклеарни системи, е неспоредлива од економски аспект во корист на обновливата енергија, а да не се набројуваат низата на еколошки причини во загадувањето на човековата околина и воздух кој сите ние го дишеме и бесповратно ги уништуваме нашите организми.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *