НАУЧНИЦИТЕ ГО ПРЕТВОРИЈА СО2 ВО ЧИСТ ВОЗДУХ

Published by Zoran Mitreski on

Професор по хемија пронашол начин да го активира процесот на фотосинтеза во синтетички материјал, претворајќи ги стакленички гасови во чист воздух и истовремено произведувајќи енергија. Процесот има голем потенцијал за создавање технологија која би можела значително да ги намали стакленичките гасови поврзани со климатските промени, а истовремено да создаде чист начин за производство на енергија.
Наодите од неговото истражување се објавени во Journal of Materials Chemistry A. Ова дело е пробив“, рече доцентот на UCF, Фернандо Урибе-Ромо. „Прилагодувањето на материјали што ќе апсорбираат одредена боја на светлина е многу тешко од научна гледна точка, но од општествена гледна точка ние придонесуваме за развој на технологија која може да помогне во намалувањето на стакленички гасови“.
Урибе-Ромо и неговиот тим од студенти создадоа начин да предизвикаат хемиска реакција во синтетички материјал наречен метал-органски рамки (MOF) кој го разложува јаглеродниот диоксид во безопасни органски материјали.
Тоа функционираше и хемиската реакција го трансформираше CO2 во две редуцирани форми на јаглерод, формат и формамиди (два вида сончево гориво) при процесот на чистење на воздухот.
Целта е да се продолжи со прилагодување на пристапот, за да можат да се создадат поголеми количини на намален јаглерод а со тоа системот да биде што поефикасен. Тимот сака да види дали и другите бранови должини на видливата светлина може да предизвикаат реакција со прилагодување на синтетичкиот материјал. Ако функционира, процесот би можел да биде значаен начин да помогне во намалувањето на стакленички гасови.
Идејата би била да се постават станици кои зафаќаат големи количини на CO2, на пример во близина на термо-електрани. Гасот ќе се вшмукува во станицата, ќе помине низ процесот и ќе ги рециклира стакленичките гасови, притоа произведувајќи енергија што би се вратила во електраната.
Можеби еден ден сопствениците на куќи би можеле да купат ќерамиди на покривот изработени од тој материјал, кои ќе го исчистат воздухот во нивното соседство, а истовремено ќе произведуваат енергија што би можела да се искористи за напојување на нивните домови.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *