Цевкасти модули – најнов соларен производ

Published by Zoran Mitreski on

Комбинацијата на зелени покриви со цевкасти фотонапонски модули беше наградена со Gala Bau Innovation Medal 2022. Оваа иновативна комбинација овозможува лесни конструкции кои се движат од обемни зелени покриви до градини на покриви.
Исто така постоечките зелени покриви кои не можат да бидат опремени со традиционалните фотонапонски панели од структурни причини, може да се доградат со ова решение.
Иновативната технологија на цевки обезбедува одлични услови за раст на растенијата благодарение на пропустливоста на дневната светлина и водата. Од друга страна, ФВ постројката има корист од поладната амбиентална температура предизвикана од вегетацијата.
Zinco и неговиот партнер Tube Solar гледаат дополнителни придобивки во врска со континуираното генерирање на соларна енергија во текот на денот.
Во принцип, целта за постојано генерирање на соларна енергија во текот на денот е пожелна. Потребен е помал капацитет за складирање и придонесува за олеснување на мрежата. Модулите за соларни панели, исто така, се повеќе се склопуваат во правец исток-запад – или под мал агол, или неодамна вертикално со двофацијални PV модули. Ова резултира со два врва во текот на денот, наутро и навечер. ФВ цевките можат да направат подобро од тоа: тие постојано произведуваат соларна енергија бидејќи во секое време од денот сончевите зраци го погодуваат соодветниот дел од цевката под прав агол.
Освен тоа, лесните ФВ цевки обезбедуваат значително помала површина за удар на ветер доколку се хоризонтални, а рамката на соларната основа може да има помали димензии. Ова овозможува економичен и лесен дизајн. Како и секогаш со производите на Zinco, рамката на соларната основа не бара надоградување на покривот бидејќи тие се цврсто држени со надредениот слој на подлогата на зелениот покрив.
Системот за соларна енергија има придобивки од зелениот покрив поради поладната температура на околината и мерливиот зголемен принос. Исто така, зелениот покрив има корист од пропустливоста на вода и дневна светлина на тубуларниот дизајн.
Делумното засенчување на вегетацијата всушност има одредени предности, пред сè во сувите предели. Испарувањето е намалено (потрошувачка на вода) и вегетацијата е заштитена од преинтензивното сонце
Индустријата и бизнисот нудат најголем пазарен потенцијал овде, меѓутоа, оваа комбинација е исто така вредна за урбани и приватни згради кои имаат рамен покрив со широк зелен покрив за максимално производство на соларна енергија.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *