Кога невозможните нешта стануваат возможни

Кога станува збор за обновлива енергија, соларните панели се одлично решение. Нивната ефикасност е толку подобрена а нивните трошоци се спуштија до точка каде што е изводливо секој дом да се префрли на соларна енергија и да се заштедат сериозни Read more…

Батериите како начин за балансирање на енергетските системи

Стотици контејнери се подготвени за испорака, полни со ќелии на батерии кои ќе помогнат во испораката на електрична енергија до мрежата на Велика Британија. Ваквите постројки за батерии треба да станат позната глетка низ Велика Британија и на други места. Read more…

Огромен соларен систем во Дизниленд – Париз

Соларен систем од 17 MW се очекува да покрие околу 17% од потребите за електрична енергија на тематскиот парк ДИЗНИЛЕНД, кој се очекува да биде комплетиран до 2023 година. Системот се очекува да генерерира 31 GWh електрична енергија на годишно Read more…

Првиот паметен кварт во светот

Панасоник е горд што го објави почетокот на своето иновативно и единствено во светот решение, за заштеда на СО2 со паметниот градски проект, Future Living Berlin. Инсталацијата во Берлин комбинира зелена и одржлива енергија, преку дигитално и поврзано живеење на Read more…

Иднината на следните генерации во земјоделството

Францускиот конзорциум Sun’Agri и RGreen Invest инвестира 1 милијарда евра во агроволтаични проекти, насочени кон распоредување на околу 300 агроволтаични проекти во Франција до 2025 година. Иако веќе постојат разни решенија за да се избегне изградба на PV на земјоделско Read more…

Наша сопствена инвестиција во моќни системи

Електрична постројка поврзана со мрежа со инсталирана моќ од 2,2 Гигавати, се наоѓа во провинцијата Кингхај (Кина) на просечна надморска височина од над 3000 m. Huawei обезбеди 1,6 GW инвертери со можност за пренесување на високонапонски напон. Ова е прв Read more…

И Руанда не надмина во својата ефикасност

Населението на Република Руанда е приближно 13.04 милиони луѓе. Во 2018 год. само 34.7% од луѓето од оваа источно-централна африканска земја имаат пристап до електрична енергија. Во 2018 год. економијата на Руанда беше рангирана на 143-то место според бруто домашниот Read more…

Соларен систем во ноќни услови

Дизајнери од Универзитетот Дејвис во Калифорнија објавија труд каде соларни ќелии можат да функционираат во ноќни услови и притоа да произведуваат ел. енергија до една четвртина од конвенционалните соларни ќелии, со тоа што се овозможува поголемо производство на енергија од Read more…

Најголем фотоволтаичен систем изведен на деловен објект

PVH Europe, глобалното седиште на TOMMY HILFIGER и CALVIN KLEIN, и двете во директна сопственост на корпорацијата NYSE PVH, изведе инсталирање на најмоќниот оперативен соларен покрив на неговиот најсовремен магацин и логистички центар во Венло – Холандија, со инсталирана моќ Read more…

Огромните предности на агросоларните системи

Белгиски истражувачи тестираат производство на агроволтаична енергија со пилот проект во Бирбек – Фландрија, со специјално дизајнирани сончеви панели со транспарентни задни страни и стапка на ефикасност на модулите од 21%. Системот е дизајниран за да ја демонстира можноста за Read more…