Автономни роботи за полнење на електрични возила

Published by admin on

 

Пред една година Фолксваген го претстави својот концепт за мобилна станица за полнење, во која автономен робот ги полни батериите на електричните автомобили.
Првите работни прототипи, способни да го револуционаризираат светот на електричните автомобили, отсекогаш биле поврзани со сегашниот недостиг на инфраструктури за полнење.
Неговата задача е целосно автономно полнење на возилата во ограничени места за паркирање, како подземни паркиралишта итн.
Работата на мобилните роботи за полнење е многу едноставна: штом автомобилот се паркира, роботите за полнење се активираат автоматски или преку апликација за комуникација.
Роботот независно го управува и контролира возилото да се полни и да комуницира со него – со отворање на капакот за приклучокот за полнење, до поврзување на приклучокот и одвојување, така да целиот процес на полнење се одвива без присуство на човечко ангажирање.
Благодарение на поврзувањето Car-to-X, штом заврши процесот на полнење или пристигне сопственикот, батериите за полнење автоматски се исклучуваат.
Роботот самостојно ја собира мобилната единица за складирање на енергија и ја враќа назад до централната станица за полнење.
Системот е дизајниран да биде едноставен за поставување скоро насекаде и лесно да се преместува на било која друга локација.
Флексибилната станица за брзо полнење успешно достигна статус на прототип и сега ќе биде предадена за понатамошен развој.
Технологија што моментално се тестира во некои германски центри на Фолксваген, чека да стане достапна за пазарот а како датум се предвидува тоа да биде почетокот на 2021 година.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *