Цевкасти модули – најнов соларен производ

Комбинацијата на зелени покриви со цевкасти фотонапонски модули беше наградена со Gala Bau Innovation Medal 2022. Оваа иновативна комбинација овозможува лесни конструкции кои се движат од обемни зелени покриви до градини на покриви. Исто така постоечките зелени покриви кои не можат да бидат опремени со традиционалните фотонапонски панели од структурни Read more…

ВО БУГАРИЈА СОЛАРЕН ПАРК ОД 66 MW СО СЛЕДАЧИ НА СОНЦЕ

Фабриката изградена во општина Далго Поле, се наоѓа на околу 120 километри југоисточно од бугарската престолнина Софија, во близина на градот Пловдив. Повеќе од 122.300 соларни модули се инсталирани на таканаречените тракери, односно ја следат положбата на сонцето во нивната ориентација и на тој начин можат да генерираат околу 100.000 Read more…

Во Диселдорф, бункер од втората светска војна се претвори во модерен одржлив станбен и комерцијален комплекс

Потребно е многу фантазија да се замисли трошен бункер од Втората светска војна како модерна, одржлива зграда за достапно заедничко живеење и работа. Архитектот Дејвид Водке веќе ја имал оваа визија како студент во Берлин, каде што бункерот Фридрихштрасе му ја дал идејата. Во областа Герешајм во Дизелдорф го открил Read more…

Користење на земјиште покрај патишта за инсталирање соларни централи

Во Швајцарија, областите покрај националните патишта годинава ќе бидат достапни бесплатно на сите заинтересирани инвеститори за изградба на фотонапонски централи. Ова би овозможило да се изградат дополнителни 55 гигавати инсталирана моќност. Потенцијалот за овие области е голем. Анализите покажаа дека дури 55 гигавати фотонапонски капацитет може да се изградат на Read more…

Енергетски заедници – дел од спасот од енергетски колапс

Брзата транзиција на Европа кон одржлива иднина со ниска содржина на јаглерод нема да се случи без ангажман и вклучување на граѓаните кои произведуваат и трошат енергија локално, а факт е дека има знаци дека денес тоа и се случува низ целиот континент. Летото на шумски пожари, суша и рекордни Read more…

Биопанели со алги произведуваат струја и водород и апсорбираат СО2

Светот се наоѓа пред голем предизвик, да го зачува она малку здрав воздух кој ни е преостанат, а од друга страна да се продолжи животот со урбанизација и други неопходности кои би требало да ја оправдаат нашата замисла за иднината на современите градови. Според досегашниот начин на нашето опстојување тешко Read more…

120 kW систем за реален спас од банкрот на хотелски објект

Ако сте разочарани од сметките за електрична енергија, единствено решение е да имате своја енергија!!! Изведба на фотонапонски систем од 120 kW во х. Гранит и реална шанса за избегнување на банкрот! Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи Контакт: 075 480 380 E-mail: [email protected] www.efixelectrical.com.mk

Механо-хемискиот процес ни овозможува евтин и безбеден водород во прав

Австралиските научници велат дека направиле пробив во „еурека моментот“ во одвојувањето и складирањето на гасот што може радикално да ја намали употребата на енергија во петрохемиската индустрија, а истовремено да го направи водородот многу полесен и побезбеден за складирање и транспорт во прав. Истражувачите од нанотехнологијата, со седиште во Универзитетот Read more…

Сопствена енергија за хотел Дрим

Во нашиот омилен струшки хотелски бисер Дрим, импресионирани сме од изведениот фотонапонски систем, а инвеститорот е импресиониран и од огромната заштеда на сметките за ел. енергија (пред и после)!!! Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи Контакт: 075 480 380 [email protected] www.efixelectrical.com.mk

Не постои успешна економија во светот без сопствена евтина електрична енергија

Светските влади во времето на Ковид 19 се концентрираат во изнаоѓање на соодветни решенија за паметно искористување на ограничените расположиви финансиски средства, кои наместо да бидат пласирани во фирмите за отпуштање на вработените и пасивно надминување на овој период кога пазарите се губат и огромен број на фирми од сите дејности банкротираат, да се употребат во ангажман на што повеќе работници во изградба на енергетски проекти за обновлива енергија.