ВО БУГАРИЈА СОЛАРЕН ПАРК ОД 66 MW СО СЛЕДАЧИ НА СОНЦЕ

Published by Zoran Mitreski on

Фабриката изградена во општина Далго Поле, се наоѓа на околу 120 километри југоисточно од бугарската престолнина Софија, во близина на градот Пловдив. Повеќе од 122.300 соларни модули се инсталирани на таканаречените тракери, односно ја следат положбата на сонцето во нивната ориентација и на тој начин можат да генерираат околу 100.000 MWh регенеративна енергија годишно за успешна енергетска транзиција на балканската земја. Со тоа се избегнуваат околу 47.000 тони CO2 емисии годишно.
Во моментов, снабдувањето со енергија во Бугарија сè уште во голема мера се заснова на фосилни горива. Но, ова треба да се промени во блиска иднина и до крајот на оваа деценија, уделот на обновливите извори на енергија во електричниот микс на Бугарија треба да се зголеми на 25 %. Декларираната политичка цел е да се одговори не само на климатските промени, туку и на сегашното драстично зголемување на цените на енергијата преку проширување на производството на обновлива енергија.
Соларниот парк кој сега е завршен од Sens LSG помага да се постигнат овие амбициозни цели.
Изградбата отпочна во март а сега централата веќе е приклучена на бугарската електрична мрежа.
Сепак, сега завршениот проект за соларна енергија во никој случај не е крај за докажаните партнери на бугарскиот пазар: Sens LSG сака да продолжи активно да го промовира проширувањето на обновливите извори на енергија во Бугарија и веќе има планирано уште еден соларен парк во земјата. Градежните работи за дополнителни 50 MW соларен капацитет треба да започнат во ноември.
„Рано го препознавме потенцијалот на европскиот југоисток“, вели Карл Гет, управен директор на LSG Group. „Но, досега честопати немаше одобрение од локалните политичари за проширување на соларната енергија. Благодарение на обврзувачката климатска цел на ЕУ, сега можеме да ги искористиме климатските и еколошките потенцијали на Бугарија и да се справиме со имплементацијата на големи соларни паркови“.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *