Во Диселдорф, бункер од втората светска војна се претвори во модерен одржлив станбен и комерцијален комплекс

Published by Zoran Mitreski on

Потребно е многу фантазија да се замисли трошен бункер од Втората светска војна како модерна, одржлива зграда за достапно заедничко живеење и работа. Архитектот Дејвид Водке веќе ја имал оваа визија како студент во Берлин, каде што бункерот Фридрихштрасе му ја дал идејата.
Во областа Герешајм во Дизелдорф го открил овој висок бункер изграден во 1942 година.
Архитектот сакал да го оствари својот сон и да покаже како да направи историска зграда погодна за 21 век. Во пролетта 2021 година, реновираниот комплекс со два дополнителни ката и нов анекс беше подготвен за вселување. Енергетскиот концепт со фотонапонски систем, системи за складирање на електрична енергија и единица за комбинирана топлина и електрична енергија гарантира дека 95 отсто од побарувачката на електрична енергија може да се покрие независно од снабдувачот на енергија.
Високиот бункер спроти работничката станбена населба „Нојштад“ беше дел од стакларницата Герешајм. И двете се остатоци од Втората светска војна. Бидејќи рушењето на бункерот би било премногу скапо, комплексот од сив бетон стоел неискористен со децении – освен дискотека, обложувалница и нелегална плантажа со коноп во нејзините ѕидови.
Додека самиот Водке ја планираше реконструкцијата и анексот, Матијас Хенкел, управен директор на компанијата Congy – Concepts for Energy од Кевелаер, го разви енергетскиот концепт за снабдување со топлина и електрична енергија. Предвидената употреба беше основа за иновативниот концепт за регенеративна енергија.
Во прилог на стариот бункер се изгради доградба која е со дополнителни 4.500 м2 загреан простор. Вака се користи просторот: Во приземјето се сместени дневен центар и органски снек бар. Просторот за работа во моментов е празен поради пандемијата на Корона, но треба да се изнајми што е можно поскоро. Дневниот центар го користи првиот кат. На вториот, третиот и четвртиот кат има простор за таканаречено братско живеење, каде децата и младите кои се одземени од нивните семејства можат да живеат заедно. На овие катови има и големи станови за семејства. На петти и шести кат се поскапи станови, седмиот кат е окупиран од самиот сопственик, а на осмиот ја има поставено својата канцеларија. Горните два ката беа изградени на врвот на стариот бункер. Создадени се вкупно 28 станбени единици за околу 90 луѓе, плус комерцијалните области.
Водке исто така има поставено внатрешно игралиште во подрумот на бункерот на простор од 300 м2, каде младите од комплексот можат да спортуваат.
Пресметана е потребата за електрична енергија, вклучувајќи ја и електромобилноста, на 155.000 kWh годишно (120.000 kWh потрошувачка на згради и 35.000 kWh е-мобилност). Изведена е комбинација на фотонапонски систем и комбинирана единица за топлинска и електрична моќност за снабдување со електрична енергија и топлина.
Вишокот од ФВ систем и од единицата ТЕ-ТО се внесува во јавната мрежа.
Од вкупната потрошувачка на електрична енергија, 95 % се троши локално и независно од снабдувачот на енергија, додека само околу 5 % ќе се повлечат од мрежата.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *