Белгискиот конзорциум ја претстави пловечката фотоволтаична платформа

Published by Zoran Mitreski on

Белгиски конзорциум, вклучувајќи ја инженерската подружница Tractebel на француската енергетска компанија Engie, ќе распоредат пилот офшор пловечка фотоволтаична апликација на објект во близина на белгискиот брег во текот на летото 2023 година.
Пловечката платформа Сиволт се предвидува да ги издржи сите тешки офшор услови.
„Модуларниот дизајн овозможува лесно прилагодување на различни локации и барања“, се вели во соопштението на конзорциумот, без дополнителни технички детали. „Придобивките вклучуваат локално производство на обновлива енергија и можност за инсталирање на панелите во морските паркови со ветерници, кои би додавале предност за големи количини капацитет за обновлива енергија за релативно кратко време“.
Планирани се да бидат инсталирани низа на платформи во вредност од 2 милиони евра во близина на фарми за аквакултура и на основите на ветерните турбини.
Во една студија објавена во 2020 година, научниците од Универзитетот во Утрехт во Холандија тврдеа дека офшорските ФВ постројки би можеле да бидат попродуктивни од низите поставени на земја, откако воделе симулација со споредување на проект на Северното Море со конвенционален систем на теренот.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *