Зелен амонијак – ново чисто еколошко гориво

Published by Zoran Mitreski on

Често пати слушаме за амонијак како опција за чисто гориво, најсоодветен за бродски и камионски превоз, додека трката за нула јаглерод до 2050 година напредува со сета своја силина.
Хемиски, амонијакот е молекула која содржи три водородни атоми, секој поврзан со еден централен азот атом.
При атмосферски притисок, амонијакот е многу смрдлив гас со точка на вриење −33,3 ° C . Одржуван во ладна атмосфера и под скромен притисок, релативно е лесно неговата состојба да се пренеси во течна, што го прави многу полесно зелено гориво за транспорт и складирање отколку водородот. Може многу евтино да се транспортира или чува во резервоари, додека водородот е скоро 30 пати поскап за складирање.
Амонијакот е опасен за луѓето. Тој е каустичен во високи концентрации и класифициран како „екстремно опасна супстанција“, со строги барања за известување за секој објект што користи значителна количина.
Денес, најчесто се користи во земјоделството, каде што како сол или во раствор е моќно ѓубриво, што доведува до подобрување на приносот на некои житни култури. Ова претставува речиси 90% од комерцијалната употреба на амонијак во Соединетите држави. Остатокот вклучува индустриска употреба како претходник на буквално сите синтетички азотни соединенија, употреба како средство за чистење на домаќинствата за општа намена, употреба како извор на азот во процесот на ферментација, употреба како антимикробен агенс, особено за да ги убие бактериите E. coli во супер- фино говедско мелено месо и други намени.
По волумен, амонијакот (15,6 MJ/l) носи 70 проценти повеќе енергија отколку течниот водород (9,1 MJ/l на криогени температури) и скоро три пати повеќе енергија од компримираниот водороден гас (5,6 MJ/l при притисок од 700 бари) во тежина носи 6,250 Wh/kg што е повеќе од 20 пати повеќе енергија од денешните литиумски батерии.
Дизелот, како доминантно фосилно гориво за превоз на долги релации, секако е значително подобар, давајќи ви 38,6 MJ/l и 12,667 Wh/kg во циклус на согорување. Но, бројките на амонијак се доволни за да го вклучат во трката за горива кога деновите на дизелот се изброени.
За да се комбинираат овие H2 молекули со N2 молекули извадени од атмосферата, треба да се прекинат силните врски што ги држат тие азотни атоми заедно. Ова обично се прави со помош на процесот Хабер-Бош, кој загрева мешавина од двата гаса до 400 ° C и ги притиска до околу 250 бари во присуство на железен катализатор за да создаде течен амонијак.
Aмонијакот се произведува во огромни количини – тоа е втората најпроизведена хемикалија во светот, одговорна за околу 2 проценти од светската употреба на фосилна енергија и придружните емисии.
На сегашното ниво на производство, амонијакот е одговорен за околу 1 отсто од сите антропогени емисии на стаклена градина, а производството оди во континуитет само во нагорна линија.
На сегашното ниво на производство, амонијакот е одговорен за околу 1 отсто од сите антропогени емисии на стаклена градина, а производството оди само нагоре одовде.
Можно е да се намалат емисиите од сегашниот процес на производство на амонијак, со замена на зелената енергија за фосилна енергија во процесот Хабер-Бош и со користење на зафаќање и складирање на јаглерод за да се одделат повеќето емисии на СО2 од процесот на реформирање на метан.
Навистина „зелениот амонијак“ може да се произведе со употреба на обновлива енергија за да се создаде водород преку електролиза, а потоа да се спроведе преку Хабер-Бош процес, напојуван и од зелена енергија. Тоа е релативно неефикасна употреба на обновлива енергија, но ви дава вистински извор на амонијак без емисии кое се смета за среднорочно решение.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *