Заштитни стакла против нечистотии кај фотоволтаиците

Published by Zoran Mitreski on

Истражувачка група во Велика Британија развива средство против валкање, произведено преку хемиски процес компатибилен со производството на стакло. Советот за истражување на инженерството и физичките науки обезбедува финансирање од 1,6 милиони американски долари за проектот.
Научниците од Универзитетот Лафборо во Обединетото Кралство развиваат водоотпорна и специјална обвивка за PV модули што може значително да ја заштити површината на модулите и намали зачестеноста на скапите циклуси на чистење.
Истражувачите рекоа дека хидрофобните облоги против валкање, базирани на полимер веќе се тестирани во соларни модули. Тие рекоа дека работат само во принцип, бидејќи не можат да издржат постојана изложеност на стрес на околината или оштетување од абразија предизвикана од редовното чистење.
Новото решение се состои од тенок неоргански слој отпорен на абење, направен преку хемиско таложење на пареа (CVD), рече истражувачкиот тим.
„Облогата ќе биде дизајнирана за да се осигури дека е способна да се нанесува во индустриско ниво со користење на хемиски процес кој е компатибилен со производството на стакло“, објасни тимот, без да даде дополнителни технички детали.
Советот за истражување на инженерството и физичките науки на Обединетото Кралство (EPSRC) го обезбедува проектот со финансирање од 1,2 милиони фунти (1,6 милиони американски долари). Се развива во соработка со Универзитетскиот колеџ во Лондон и поддршка од индустриски партнери, како што се специјалистот за дронови со седиште во Велика Британија, Above Surveying, јапонскиот производител на стакло NSG Group и Solar Farm Cleaning Ltd.
Неколку модули во производството веќе вклучуваат антирефлектирачки премази за да го зголемат излезот. Холандскиот снабдувач на материјали DSM е во процес на лансирање на облога што ќе се нанесува ретроактивно на постарите модули. Облогите против валкање, исто така, добиваат подлога на комерцијално ниво, бидејќи развивачите на проекти учат како да го зголемат резултатот на проектот додека ги сведуваат трошоците за операции и одржување на минимум.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *