Замена на стандардните стакла со транспарентни фотонапонски стакла

Published by Zoran Mitreski on

Проектот IMPRESSIVE има за цел да го развие првиот целосно транспарентен фотонапонски уред со 14% ефикасност што ќе овозможи да се заштеди 15% од потрошувачката на енергија во европските фасадни згради со јужна ориентација.
Со цел да се максимизира учеството на обновливите извори на енергија во градежниот сектор, употребата на фотоволтаици мора дополнително да се користи. Тековните технологии се непроѕирни или полутранспарентни и затоа можат да се инсталираат само на покриви или на нетранспарентни или полупроѕирни фасади.
Меѓународниот конзорциум на IMPRESSIVE се справува со специфичниот предизвик за развој на ефикасни транспарентни PV ќелии кои можат да се интегрираат во широк обем како прозорци во објектите.
Решението има корист од најновиот развој на перовските соларни ќелии и соларните ќелии осетливи на боја со нивното спојување во тандем уреди. Уредот ќе конвертира селективно ултравиолетов и блиско-инфрацрвен дел од сончевиот спектар, притоа исклучувајќи го видливиот опсег, за да достигне безбојни и целосно транспарентни ќелии.
Бидејќи инфрацрвениот дел од спектарот е одговорен за загревање зад стаклото, неговата апсорпција може да заштеди до 15% од енергијата што се користи за климатизација.
Уредот се очекува да достигне просечна видлива пропустливост > 55% до целосна транспарентност и 14% ефикасност на конверзија на енергија со животен век од над 25 години.
Од 2019 година, конзорциумот работи на развој на тандемот на ултравиолетов и блиско-инфрацрвен дел од сончевиот спектар пред да ги интегрира во транспарентна тандемска ќелија. Во првите 2 години и покрај пандемијата, конзорциумот веќе постигна светски рекордни ефикасности и невидено ниво на транспарентност.
Во моментов, тандем модули се дизајнирани и составени на големина од 100 cm2 и зголемени до 900 cm2 достигнувајќи повеќе од 55% просечна видлива пропустливост и ефикасност на конверзија на моќност во опсег од 10%.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *