Замена на дизел генераторите со мали нуклеарни реактори

Published by Zoran Mitreski on

Калифорниската компанија Радијант обезбеди средства за развој на компактен, пренослив, „ефтин“ нуклеарен микро-реактор од еден мегават, кој се вклопува во контејнер за испорака, напојува околу 1.000 куќи и користи хелиумска течност за ладење наместо вода.
Основана од поранешни инженери на „Спејс Екс“, кои успеаја да извлечат 1,2 милиони американски долари од инвеститорските ангели за да продолжат со работа на своите реактори, кои се специјално дизајнирани да бидат високо пренослив, брз за распоредување и ефикасен систем без обзир каде и да се распоредени, корисни за оддалечените рурални заедници и областите на природни катастрофи.
Војската е уште еден клучен пазар овде. Неколку единици од овој систем би можеле да напојуваат цела воена база во оддалечена област четири до осум години пред да го потрошат своето „напредно гориво со честички“, елиминирајќи ги не само емисиите на тековните дизел -генератори, туку и потребата постојано да се користат камиони полни со гориво за оваа намена.
Радијант вели дека неговото гориво „не се топи и издржува повисоки температури во споредба со традиционалните нуклеарни горива“. Користењето хелиум како течност за ладење „во голема мера ги намалува ризиците од корозија, вриење и контаминација“, а компанијата вели дека добила привремени патенти за идеи што се развиле околу полнење гориво на реакторите и ефикасно пренесување на топлината надвор од јадрото на реакторот.
Радијант им се придружува на голем број компании кои сега работат на компактни нуклеарни реактори, додека помал број се фокусираат посебно на преносливите единици, наменети за пловечките бродови со масовно производство од Сиборг.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *