WIND CATCH – може да напојува 80.000 домови

Published by Zoran Mitreski on

Норвешките системи за фаќање ветер (WCS), во соработка со Ајбел и Одделот за енергетска технологија, објавија планови за комерцијализација на нејзината неверојатна технологија за фаќање на ветер, за која се надеваат дека ќе можат да се натпреваруваат со на дното поставените турбини и други лебдечки системи.
Фаќањето на ветер се врши со помош на низа турбини на ветер поставени на отворено море, кои може да генерираат петпати повеќе годишно производство на енергија во однос на најголемите единечни турбини во светот, истовремено намалувајќи ги оперативните трошоци. Мрежите на ветробраните се високи повеќе од 760 метри, распоредувајќи повеќе помали турбини во развлечена формација на пловечка платформа што е прицврстена на дното на океанот.
Оф-шор низата турбини на ветер има двојно поголема површина од конвенционалната турбина на ветер со моќност од 15 MW, а нејзините помали ротори може да се претстават многу подобро при брзина на ветерот над 11-12 m / s (40 до 43 km / h).
Решението има за цел да ја намали употребата на земјиштето за повеќе од 80% и да ја зголеми ефикасноста, во споредба со конвенционалните пловечки фарми со ветер во море.
Според компанијата, една единица за фаќање на ветер произведува доволно електрична енергија за 80.000 европски домаќинства. Пет единици за фаќање ветер можат да произведат иста количина електрична енергија како 25 конвенционални турбини.
Овие низи ќе имаат животен век од 50 години и ќе бидат значително поисплатливи од сегашните алтернативи. Во исто време, технологијата ќе ги реши проблемите на одржливост поврзани со повторната употреба на лопатките на турбината, рибните ресурси и емисиите на СО2 од инсталацијата и одржувањето.
Се очекува да се изврши техничката верификација во текот на 2021 година и да се понудат решенија за комерцијален развој во 2022 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *