Во енергетиката не постојат граници за нови решенија

Published by Zoran Mitreski on

Најголемиот светски хидро-пловечки соларен хибриден проект започна со комерцијална работа на браната Сириндхорн на реката Лам Дом Нои во Тајланд. Управата за производство на електрична енергија на Тајланд (EGAT) рече дека 45 MW хидро-пловечки соларен хибриден проект ќе ја подобри сигурноста на електроенергетскиот систем на земјата, ќе ги намали емисиите на стакленички гасови од околу 47.000 тони годишно и ќе обезбеди чиста енергија за да помогне во ублажувањето на глобалното затоплување.
Овој соларен хибриден проект има седум комплети на соларни панели инсталирани на површината на водата на помалку од 1% од целиот резервоар, приближно исто колку 70 фудбалски игралишта. Соларните панели се поставени под агол со простор помеѓу панелот и платформата за да може сончевата светлина да помине во водата без да влијае на подводната средина.
Поставувањето соларни панели на површината на водата, исто така, помага да се намали топлината на панелите, што ги прави 10-15% поефикасни од соларните панели инсталирани на копно и го намалува испарувањето на водата во браната за околу 460.000 кубни метри годишно. Овие соларни панели и пловечки платформи се сите еколошки и не влијаат на подводната средина.
Изградена по цена од 34 милиони долари и составена од 145.000 панели изработени од еколошки материјал, фармата се очекува да испорача до 45 мегавати енергија на националната мрежа. Интересно е тоа што електраната може да произведува електрична енергија и од „сончева енергија“ во текот на денот и од „хидроенергија“ од постоечката брана кога нема сончева светлина или за време на врвна побарувачка на енергија во текот на ноќта.
Тој е контролиран и управуван од систем за управување со енергија (EMS) заедно со систем за временска прогноза за да се зголеми стабилноста на електроенергетскиот систем. Затоа може подолго да произведува електрична енергија и да ги намали ограничувањата на обновливата енергија. Во иднина, EGAT планира да изгради центар за контрола на обновливите извори на енергија кој користи вештачка интелигенција (ВИ) за да ја зголеми ефикасноста на производството на енергија.
По успехот на проектот за хибридна енергија, EGAT има планови да го дуплира пилот-проектот за други 15 електрани на национално ниво за да достигне вкупен капацитет од 2.725 MW, така што Тајланд може да ја постигне целта за нето нула емисии и да стане одржливо нискојаглеродно општеството. Локалната власт, исто така, рече дека планира проектот да го направи како нова туристичка атракција и да го отвори за посетители од почетокот на 2022 година.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *