Влијанието на тешките градобијни врнежи врз соларните модули

Published by Zoran Mitreski on

Тешките временски услови и градобијно невреме овие години зачестуваат. Големите градобијни врнежи може да предизвикаат значителна штета на фотоволтаичните системи.
Екстремните градобијни врнежи влијаат на соларните модули на многу сличен начин како и при соларните термички системи, прозорците на покривот, прозорците на автомобилите или оранжериите.
Првото нешто што треба да го направи сопственикот на системот е да го врати системот во оперативно безбедна состојба т.е. ќе треба комплетно да го исклучи фотоволтаичниот систем.
Доколку се случи оштетување, штетата треба да се документира и да се пријави кај осигурителната компанија и соларниот монтер.
Ако модулот е расипан, може да настанат прекини или кратки споеви во влажно време а тие може да предизвикаат инвертерот да го исклучи системот. Ако сонцето повторно го исуши модулот и градобијните грутки не ги прекинат конекторите на ќелијата во модулот, тој повторно ќе работи. Друга алтернатива е да се премости модулот. Често, стрингот на модулот може да продолжи да генерира енергија, што го ублажува дел од временскиот притисок во врска со поправката.
Ако, на пример, модулите на фотоволтаичниот систем се оштетени од скршено стакло, осигурувањето обично ја покрива вредноста за замена. Ова е износот неопходен за да се замени системот со ист тип и квалитет во нова состојба или количина за да се произведе нов – кој и да е помал. Покрај материјалните трошоци, секако се покриени и трошоците за демонтажа.
Консултација, Проектирање, изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *