Ветерот и сонцето ќе сочинуваат 70% од новиот производствен капацитет во сад во 2021 година

Published by admin on

Обновливата енергија постанува доминантен извор на енергија на електричната мрежа во САД. Според тоа треба да се исполни планот за изведба на нови 39.7 GW нов капацитет до крајот на 2021 година.
Од ова производство природниот гас ќе претставува нешто повеќе од 16%, а ветерот се очекува да донеси 12.2 GW, кога на сето тоа ќе се додаде 4.3 GW капацитет на батерии за складирање, тоа значи четирикратно зголемување на постојниот капацитет.
Растот на соларната енергија на многу начини го носи и секторот за складирање заедно со него.
Сoларните системи заедно со батериите се претпочитани со две третини од соларните проекти, додека ветерот е поврзан со складирањето многу поретко.
Дoдека ветерните системи бележат пад, останатите обновливи извори на енергија во целина продолжуваат да растат.
Овој експлозивен раст на брзиот пад на цената на обновливата технологија опаѓа далеку, надминувајќи ги и подобрувањата забележани во конвенционалните технологии.
Локалната политика и бирократските процеси директно влијаат врз амбициозните цели, од способноста и желбата на надлежните функционери и институции од кои директно зависи развојот на обновливата енергија.
Поради генералната светска политичка сцена интензитетот на развојот на обновливите извори директно ќе зависи од политичарите а не толку од техничките лица, и затоа доминацијата на овие системи ќе потрае некое време се додека ветерот и сонцето на ги надминат фосилните горива.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *