Ветерните ножеви како отпаден корисен материјал

Published by Zoran Mitreski on

Енергијата на ветерот е добар придонес за климата, но кога турбината на ветер достигнува крај на својот животен век, нејзините ножеви тешко се рециклираат.
Ножевите на ветерните турбини се огромни и силни, па затоа е тешко да се мелат и повторно да се користат. Тие се направени од мешавина од стакло и пластични влакна кои се тешки за одделување, па повеќето од нив завршуваат на депонии.
„Тоа предизвикува проблем со полнење на депонијата и исто така предизвикува проблем на поставување не-биоразградлив материјал во депонијата, кој ќе седи таму стотици, ако не и илјадници години“, вели Лоренс Банка од Ре-Винд, истражувачка група со партнери од четири универзитети, вклучително го и Технолошкиот институт од Џорџија.
Тој вели дека решавањето на овој проблем е итен. Турбините имаат животен век од околу 20 години, така што на многу од постарите ножеви наскоро ќе им треба извршено отстранување и заменување.
Во Ирска, големите парчиња се користат за правење на локални пешачки и велосипедски патеки и мостови. Фарма со ветерници во Канзас, Ре-Винд планира да се обиде старите ножеви да ги постави вертикално во земјата и да ги користи како столбови за електричен пренос.
Се надеваме дека ова ќе покаже дека има и други употреби за овие големи сечила на ветерници.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *