„Вештачкото сонце“ во Кина – сруши нов светски рекорд

Published by Zoran Mitreski on

Кина постигна нова пресвртница во експериментите на човештвото за искористување на моќта на сонцето.
Во петокот, машината за фузија на Кинеската Академија на Науките достигна 120 милиони Целзиусови степени и се држеше на тоа ниво 101 секунда.
Последен пат EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak или HT-7U) толку долго се држеше во јадрото за разбивање на плазмата кое беше во 2017 година, но температурата достигна само 50 милиони °C.
Во 2018 година, реакторот држеше гас загреан над 100 милиони степени, репер кој се смета за клучен за производство на енергија, но можеше да ја одржи плазмата само околу 10 секунди.
Сега, кога се држеше плазма на осум пати поголема од температурата на јадрото на Сонцето од 15 милиони °C за толку подолг период, новиот рекорд значи дека сме малку поблизу до овој неостварлив, а сепак многу баран чист извор на енергија.
„Пробивот е значителен напредок и крајната цел треба да биде одржување на температурата на стабилно ниво за подолго време“, изјави физичарот на универзитетот за наука и технологија Ли Миао за Глобал Тајмс.
Силата на фузија ги користи реакциите што се случуваат длабоко во Сонцето, стискајќи атоми на водород заедно во поголеми елементи како хелиум. Онаму каде што Сонцето се потпира на гравитацијата за да ги принуди атомите заедно, овде на Земјата треба да прибегнеме кон помалку суптилни средства, зголемувајќи ги температурите во специјално изградените генератори за да ги генерираме силите на спојување на атомите.
Истражувачите проценуваат дека количината на деутериум – стабилна форма на водород што содржи еден протон и еден неутрон – во еден литар морска вода, може да произведе енергетски еквивалент на 300 литри бензин преку нуклеарна фузија.
Ангажирани се околу 300 научници и инженери за поддршка и управување со експерименталниот објект. Оваа голема метална цевка во форма на крофна има низа магнетни калеми што се користат за да се задржат прегреаните струи на водородна плазма кои зумираат околу јадрото.
Предизвик е да се одржи плазмата на место доволно долго, за да се појави фузија.
Треба да биде уште потопло од Сонцето затоа што многу посилната гравитација на нашата ѕвезда помага да се исцедат јадрата – нешто што не можеме да го реплицираме тука на Земјата.
Со теоретски потенцијал за безбедно производство на такви огромни количини на енергија без стакленички гасови и едвај никаков радиоактивен отпад, моќта на фузијата ја сметаат некои како свет грал на чиста енергија.
Сепак, во моментот нуклеарната фузија сè уште не е со постојаност, со целосно функционирачко „вештачко сонце“, кое веројатно и во наредниве децении ќе биде сериозна тема на испитување. Сè уште не е достигната точката кога реакторот за фузија може да создава повеќе енергија отколку што троши, но некои експерти мислат дека тие односи се веќе приближни.
Кореја го држеше претходниот рекорд од 100 милиони °C за време од 20 секунди.
Сега, кинеското вештачко сонце исто така успеа да достигне 160 милиони степени Целзиусови за 20 секунди, но претстои уште долг пат да се направи плазмата да биде стабилна на потребните високи температури.
Нуклеарната фузија е голема потрага за идно општество без штетен јаглерод, но во меѓувреме, мора да направиме се што можеме за да се префрлиме на докажани технологии за чиста енергија и бидеме безбедни додека го достигнеме нивото на таквата иднина.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *