Вертикални шумски згради

Published by admin on

Проектот беше именуван, „Bosco verticale“ т.е. „Вертикална шума“. Постои пар од тие кули лоцирани во областите Порта Нуова во Милано – Италија. Висината на двете кули е 76 и 111 м. Концептот за вертикалната шума е развиен од Боери Студио во 2009 година.
Градежните работи завршија во 2014 година и веднаш потоа се отпочна со расадување на растенија по вертикалната површина.
Подната површина на овие кули е 360.000 м2. На овие кули се насадени 900 дрвја (350 и 550 во првата и втората кула соодветно) на површина од 8.900 м2. Вкупната површина на растенијата од вертикалните шуми е еднаков на 3 хектари шума, каде се 15.000 повеќегодишни и 5.000 грмушки.
Кулите лоцирани во историскиот кварт во Милано помагаат во умереноста на температурата на градот, како баланс во летната и зимската сезона. Со зголемената густина на населението во градовите, овие кули помагаат да се ублажи смогот, и помага да се произведе кислород за подобрување на квалитетот на воздухот.
За апсорбирање јаглерод диоксид, дрвјата се поефикасни и исплатливи. Со тие 900 дрвја, вклучувајќи 15.000 едногодишни и 5.000 грмушки се апсорбира до 30 тони јаглерод диоксид секоја година. Исто така, ја филтрира штетната прашина и честички, и помага да се намали загадувањето и бучавоста во таа станбена област од уличниот сообраќај.
Вклучувајќи повеќе од 80 видови на растенија, зградата привлекува повеќе нови видови инсекти и птици создавајќи микроподлога за нив. Овие две кули користат сопствени обновливи извори на енергија од соларни панели. Архитектот Стефано Боери има дизајнирано вакви проекти со вертикални шуми на многу места низ светот, на кого му се потребни вакви иновативни и одржливи идеи за здрав еко-систем.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *