Успеавме дури и нашата заштитна орбита да ја ставиме во опасност

Published by Zoran Mitreski on

Од јануари 2019 година, американската вселенска мрежа за надзор објави дека речиси 34.000 вештачки објекти во орбитата над Земјата се поголеми од 10 см, 900.000 објекти со големина од 1 см до 10 см и повеќе од 128 милиони парчиња остатоци помали од 1 см.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Повеќето „вселенски отпадоци“ се движат многу брзо и можат да достигнат брзина од 28.000 километри на час, речиси 7 пати побрзо од куршум!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Судирите со остатоци станаа опасност за вселенските летала. Најмалите предмети предизвикуваат оштетувања слични на пескарење, особено на соларни панели и оптика како телескопи или ѕвездени трагачи кои не можат лесно да се заштитат со балистички штит.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *