Услуга за ладење со соларен погон

Published by Zoran Mitreski on

Малите земјоделци во индиската држава Бихар продуктивно ја користат сончевата енергија за да ги намалат своите загуби и да ги зголемат своите приходи, благодарение на иновативната услуга за ладење на лесно расипливи производи.
Oorja Development Solutions, децентрализиран снабдувач на соларни решенија, лансираше ладилник со соларен погон како услуга, во индиската држава Бихар. Услугата за ладење „Оонајан“ им овозможува на малите фармери да складираат расипливи производи од хортикултурата на ден по гајба без да плаќаат високи трошоци однапред.
За распоредување на услугата, Oorja Development Solutions се здружи со Ecozen Solutions, снабдувач на децентрализирани соларни простории за ладење Ecofrost.
Ладењето како услуга е доста значајно за Индија, каде околу 20 – 30% од производите се уништуваат по бербата, поради недостапност до блиските ладилници. Вклучувањето на ладилници бара редовна електрична енергија, но електричната мрежа во руралните области е често несигурна.
Додека владата обезбедува капитални субвенции, овие субвенции се генерално достапни само за индивидуални земјоделци 35-50%. Остатокот од трошоците на проектот земјоделецот мора сам да ги покрие, правејќи ги недостапни за поголемиот дел од земјоделското население.
Ладењето како услуга е достапно до земјоделците кои можат да купат пристап до ладилниот простор во ладна просторија, инсталирана соодветно према сортата на земјоделскиот производ.
Ладно складиште со еко-мраз може да собере до 6 метрички тони расипливи производи.
Се потпира на поликристална низа на фотонапонски панели со капацитет од 5 kWp монтирани на покривот на контејнерот, користејќи складирање на топлинска енергија, наместо конвенционалните батерии или дизел агрегати. Системот за складирање на топлинска енергија може да обезбеди резерва за ладење до 36 часа во облачно време.
Со системот може да се управува и следи од далечина преку апликација за Android што обезбедува податоци во реално време за зачуваните производи и предупредување за внатрешната температура.
Системот одржува контролирана внатрешна температура од 4 – 13 C.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *