Транспарентни модули инсталирани во првата стаклена оранжерија во светот

Published by admin on

 

Инвеститорот ClearVue со седиште во Западна Австралија, започна со инсталирање на транспарентни соларни PV интегрирани стаклени модули за застаклување на првата стаклена градина во светот, на локација за истражување на разновиден семенски материјал во вредност од 7.5 милиони американски долари на универзитетот Мардок во Перт.
Стаклената градина ќе ја искористи технологијата на транспарентно соларно стакло ClearVue, која е дизајнирана да ја зачува транспарентноста на стаклото при создавање на електрична енергија. Податоците доставени од компанијата укажуваат дека технологијата обезбедува минимум 30 W/m2, додека одржува 70% транспарентност.
Модулите имаат имаат соларни PV-ќелии околу рабовите на секоја единица.
Единиците вклучуваат меѓуслојни наночестички и спектрално-селективно обложување на надворешната површина, при што се овозможува поминување на голем дел од светлината, при што се пренасочува инфрацрвена и УВ светлина до работ на модулот, каде што се собира од сончевите ќелии.
Извршниот директор на ClearVue, Ken Jagger, изјави дека компанијата очекува дека стаклената градина ќе генерира поголема свест на пазарот за нејзината интегрирана технологија PV (BIPV) кога ќе стане оперативна.
„Забележуваме силен интерес на глобално ниво за производот ClearVue од добавувачи на стакленички растенија, одгледувачи и други крајни корисници на заштитени култури“, рече тој.
„Очекуваме целосно конструираната стаклена градина да доведе до уште поголема свесност на пазарот за нашата технологија и производ“.
Главната конструкција на придружната структура на стаклената градина беше завршена во декември и инсталацијата на застаклување се очекува да заврши во текот на следните недели пред пуштањето во употреба и испитување на постројките, што треба да започнат во март или април.
Стаклената градина се гради во непосредна близина на две неодамна завршени истражувачки оранжерии за поликарбонат, кои се дел од поголема истражувачка парцела.
Податоците според Clear Vue покажуваат дека традиционалните оранжерии имаат температурен опсег од +/- 6 Целзиусови степени од оптималната температура, додека оваа технологија обезбедува температурен опсег од +/- 2 Целзиусови степени, обезбедувајќи со тоа поголема ефикасност на оранжеријата 20-30%.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *