Тестирање на соларни плочи произведени во Русија

Published by Zoran Mitreski on

Соларна плоча со 15% ефикасност е произведена од рускиот производител Солартек со опрема CIGS обезбедена од Sweden’s Midsummer.
Солартек, подружница на руската компанија за нанотехнологија Руснано, постави соларни покриви со тенок филм на три станбени згради во Санкт Петербург, објави Дмитриј Крахин, директорот на Солартек за време на Неделата на руската енергија во Москва. Солартек произведува соларни филмови CIGS, на опрема испорачана од шведскиот Midsummer, на пилот линија.
Русија продолжува да го поддржува пилот-производството на производи BIPV.
Солартек започна со производство на мали количини бакар индиум галиум ди-селенид (CIGS) тенки фолии, а некои се интегрирани во пробни проекти на покриви во Санкт Петербург.
Лесните и флексибилни производи од тенок филм можат да помогнат во декарбонизацијата на руските градови, рече Дмитриј Крахин од Солартек за време на неодамнешната презентација.
Производите со тенок филм произведени во Русија бараат 10 пати помала тежина за да генерираат 1 kW – само 3 kg/kW. Според Солартек, дебелината на модулот е ограничена на 2 mm, што значи дека панелот изгледа како покривен слој, а не како гломазен, стаклен модул.
Сериското производство на соларни панели со тенок филм ќе започне во фабриката SteelSun која моментално се гради во градот Саранск, 650 километри североисточно од Москва. Првата фаза се планира да почне да функционира кон крајот на 2021 година.
„Првата руска фабрика за производство на флексибилни соларни панели под брендот SteelSun ќе биде лоцирана во Саранск, база на Центарот за нанотехнологија и наноматеријали на Република Мордовија. Во првата фаза, централата е дизајнирана да произведува фотоволтаични елементи со вкупен капацитет од 5 MW на годишно ниво“, коментираат од прес-службата на Роснано, додавајќи дека производствениот капацитет ќе биде зголемен на 10 MW во наредните години.
За спроведување на теренски испитувања, Солартек има произведено речиси 1.000 соларни ќелии, од кои некои се користени во проектот во Санкт Петербург. Компанијата соопшти дека нејзиниот оддел за истражување и развој ќе спроведе целокупна надградба на шведската PV технологија, за да ја подобри нејзината ефикасност и да ги намали трошоците за производство.
Просечната ефикасност на модулите произведени во објектот SteelSun е приближно 15%. Тие ќе понудат оперативни придобивки, во споредба со конвенционалните кристални силиконски модули, при дифузна светлина и делумно засенчување.
Солартек претходно објави дека постројката SteelSun е дизајнирана да ја задоволи побарувачката од комерцијалниот сектор за интегрирани соларни покриви во Русија, додека во иднина кога механизмот за зелени тарифи ќе биде целосно оперативен во земјата, за соларните покриви ќе бидат заинтересирани и сопствениците на викендички.
Главните пазари на продажба се очекува да бидат земјите од Евроазиската економска унија: Русија, Ерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *