Тесла ќе инвестира во инсталација на 24.000 полначи

Published by Zoran Mitreski on

Заедно со револуцијата на електричните возила неопходно е и проширување на обемот на производство на ел. енергија. Како најекономичен систем за напојување се покажуваат изворите од обновлива енергија, со цел да се почувствува неговиот целосен позитивен ефект врз животната средина.
Затоа Тесла има деловна активност за складирање соларна енергија и енергија за да го забрза усвојувањето на обновливата енергија.
Иако поголемиот дел од полнењето ќе се случува дома, но и станиците за јавно полнење треба да се обезбедат со полначи за напојување на електричните возила со обновлива енергија.
На Денот на планетата Земја, Џастин Ланге, главен менаџер на Тесла за суперполначи, објави неколку интересни статистички податоци за мрежата на Суперполначите на Тесла:
Но, најинтересната информација е дека Тесла очигледно планира „целата енергија на Суперполначот да биде 100% обновлива во 2021 година“.
Тесла уверува дека на многу станици имаат инсталирано соларни системи а со нив и полначи „Supercharger“, но во најголем дел, станиците за полнење се напојуваат од мрежата или од било кој друг извор на електрична енергија, во сопственост на локалните комунални претпријатија.
Некои претпријатија за Енергетика веќе ја добиваат целата своја моќ од обновлива енергија, така што станиците за полнење на нивните мрежи се напојуваат од евтината обновлива енергија.
На пример, во Квебек, сите суперполначи на Тесла се напојуваат со хидроелектрична енергија на Хидро Квебек.
Во 2017 година, извршниот директор Илон Маск рече дека Тесла планира да додаде соларни батерии на сите станици „Supercharger“ и на крајот да ги исклучи повеќето од нив од главната енергетска мрежа.
Тесла моментално работи со најголемата глобална мрежа за полнење електрични возила со над 24.000 Суперполначи на над 2.700 локации низ целиот свет.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 80
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *