Терабокс на Маана Електрик ги претвора песокот и електричната енергија во соларни панели

Published by Zoran Mitreski on

Стартапот Maana Electric со седиште во Луксембург наскоро ќе го тестира својот TerraBox, целосно автоматизирана фабрика со големина на неколку контејнери за транспорт што зема песок и произведува соларни панели. Компанијата има за цел да ги испрати овие мали магацински кутии слични на контејнери, способни да градат соларни панели користејќи само електрична енергија и песок како влез, во пустините на Земјата, со цел да придонесат во борбата против климатските промени.
Ако се оди според плановите, технологијата би можела да стигне и до Месечината, Марс и пошироко за да им помогне на идните вселенски колонии да ги задоволат нивните енергетски потреби. TerraBox се вклопува во контејнерите за испорака, дозволувајќи им на мини-фабриките да се транспортираат во пустините низ целиот свет и да произведуваат чиста, обновлива енергија.
Покрај придонесот во борбата против климатските промени, овој потенцијално револуционерен производ може да помогне и во намалување на зависноста на операторите на обновливи извори на енергија од Кина, која го произведува најголемиот дел од светските фотоволтаични соларни панели.
Првата пилот употреба на TerraBox ќе започне овде на Земјата во 2022 година, а компанијата веќе работи на соодветна лунарна верзија на TerraBox, дизајнирана да го претвори лунарниот реголит во силикон со висока чистота. Ова е теоретски доволно за производство на еден мегават енергија годишно. Процесот на производство на соларни панели исто така ослободува кислород како нуспроизвод, кој би можел да го користат идните астронаути за да создадат средини за дишење во вселената.
Space TerraBox на Maana Electric е дизајниран да биде полесен за да може лесно да се транспортира надвор од планетата. TerraBox дизајниран за Земјата и оној дизајниран за вселената споделуваат околу 60% од истата технологија.
Според компанијата, денешните соларни панели се почисти од нашата сегашна енергетска мешавина, но нивниот производствен процес произведува повеќе CO2 на kWh отколку каде што треба да бидеме до 2040 година за да го запреме глобалното затоплување. Компанијата тврди дека нејзините панели се 100% чисти од моментот на нивното производство до крајот на нивниот животен век.
Со оглед на тоа што мисиите Artemis и Lunar Gateway на НАСА ќе воспостават човечко присуство на Месечината од 2024 година, технологијата на Maana Electric може да помогне да се воспостави човечко присуство на нашиот најблизок небесен сосед.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *