Тенки соларни фолии кои ќе го променат начинот на изведба

Published by Zoran Mitreski on

Со седиште во Сингапур, Maxeon Solar Technologies, ја објави комерцијализацијата на својата нова технолошка платформа Maxeon Air, што овозможува производство на рамни, тенки, лесни и конформни соларни панели со ефикасност и перформанси еквивалентни на стандардните соларни панели.
Сончевите панели Maxeon Air се прилагодливи, ултра лесни, робусни и оган-сертифицирани панели кои можат да се прицврстат директно на површината на покривот без решетки, сидра или баласт. Во панелите не се користи метална рамка и тешко стакло. Како резултат на инсталираната тежина е околу 6 кг на метар квадратен, што е многу полесен од конвенционалните системи и во голема мера го намалува товарот на покривот за повеќе од 50%.
Максеон вели дека соларните панели се дизајнирани да одговараат и на нерамни површини на покривот. Соларните панели Air ги интегрираат сончевите ќелии Maxeon IBC, кои вклучуваат цврста метална основа и ќелии, меѓусебно поврзани, ослободени од стрес. Тоа овозможува заштита од корозија и овозможување на толерантни кола што овозможуваат проток на енергија дури и со испукани ќелии.
Освен тоа, соларните ќелии на IBC имаат единствена можност за пренесување на струјата во обратен напон при засенчување, избегнувајќи оштетување и при опасни високи температури. Оваа одлика е особено важна кога панелите се прилепуваат директно на покривот.
За близу 50 години, индустријата за соларна енергија користеше исклучиво конструкција за обезбедување на механичка цврстина на панелите. Бидејќи соларните панели се зголемија во големина поради кое и цената на соларните ќелии драстично е намалена, како и трошоците за транспорт. Со оваа технологија сега можеме да развиваме производи што ги намалуваат овие трошоци притоа отворајќи целосно нови можности на пазарот, како што се трговските покриви со низок товар.
Широката достапност на производот е предвидено да започне во првиот квартал на 2022 година.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *