Телескопот Хабл повторно во функција

Published by Zoran Mitreski on

Откако беше надвор од функција повеќе од еден месец, конечно, најмоќниот вселенски телескоп Хабл сега е ставен повторно во својата иконска функција. Телескопот стар 31 година се соочи со компјутерска грешка на 13 јуни. Од тоа време, телескопот ја изгубил сета комуникација со компјутерските модули.
Не беше лесна задача за НАСА да го открие вистинскиот проблем. Многу луѓе почнаа да го нарекуваат овој компјутерски проблем како крај на услугите на Хабл, бидејќи овој телескоп никогаш не беше нефункционален за толку долго време, иако телескопот ни служи повеќе од 30 години.
Во петокот, најславната вселенска агенција, НАСА, во пресрет на 52-годишнината од мисијата Аполо 11, објави дека конечно ги решиле проблемите во Хабл,но, би требало неколку дена Хабл да започне да функционира повторно.
Откако знаеја дека проблемот е во товарните компјутери на Хабл, НАСА сега го префрли целиот систем на нивните резервни компјутери, кои веќе беа претходно инсталирани во сателитот за да се справат со ваквите компјутерски грешки.
Веднаш штом завршија овие хардверски замени, започнаа да се вклучуваат резервните компјутери, така да конечно, целиот систем повторно започна да работи нормално.
Хабл е најсуштинското оружје на човештвото да стекне знаење за бесконечниот Космос и добивање на информации длабоко од универзумот.
Придонесот на Хабл никогаш не може да се заборави. Прилозите дадени од тој телескоп се толку извонредни. Скоро 17.000 истражувачки трудови се напишани следејќи ги набудувањата направени од Хабл. Вселенскиот телескоп функционираше беспрекорно и со леснотија ги набљудуваше астрономските објекти.
Имаме неколку телескопи, но опсегот на вселенскиот телескоп Хабл не може да се споредува со ниту еден од нив, со кои никогаш не можеме да ги видиме феномените кои се толку оддалечени од нас. Моравме да почекаме да започне да работи новиот вселенскиот телескоп Џејмс Веб, но како што знаеме, НАСА го одложува неговото лансирање повторно и повторно.
Немавме друга опција и ако не беше повторно овозможен Хабл, тогаш немаше да има ниту едно откритие што ќе беше направено скоро една година. Затоа, пред лансирањето на вселенскиот телескоп Џејмс Веб, вселенскиот телескоп Хабл мора да стане функционален, така што ќе продолжи да го истражува универзумот, кој е од витално значење за растот на човештвото длабоко да го разбере бесконечниот Космос.
Она што би било најфасцинантно за љубителите на науката е тоа што легендарниот телескоп би бил во корелација со новоизградениот телескоп Џејмс Веб, со кого се очекува да работат заедно во копањето длабоко во мистериите на универзумот. Вселенскиот телескоп Џејмс Веб треба да се лансира во секое време оваа година. Тоа е оружје од 10 милијарди УСД со задача да погледне во длабочината во Космосот, кое ќе допринеси во подобрувањето на разбирањето на човештвото за универзумот.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *