Телескоп на месечината

Published by Zoran Mitreski on

НАСА ќе изгради голем телескоп на Месечината, со чија помош се надева дека ќе се најдат многу одговори на прашањата што се однесуваат од античкиот универзум до темната материја.
Телескопот Аресибо ја откри првата планета надвор од нашиот Сончев систем, продре до површината на планетата Венера и откри две други sвезди кои ја оправдаа теоријата за општа релативност на Алберт Ајнштајн.
Сепак, во атмосферата на Земјата се наоѓаат радио бранови со бранова должина поголема од 10 метри. Поради ова, Аресибо не можеше да го види античкиот универзум. Инженерот на НАСА, Саптариши Бандиопајај, кој го предводи овој тим, раскажа дека за ова време се формирале првите sвезди во универзумот, а веќе пред тоа била формирана материјата.
Американската вселенска агенција планира да постави телескоп на Месечината со помош на истражувачи на НАСА. Ќе се нарекува радиотелескоп на лунарниот кратер (LCRT). Се верува дека дизајнот е креиран според телескопот Аресибо, кој се сруши во декември во Порторико. Големиот приемник на овој телескоп ќе ги прифати радио брановите од вселената и ќе ги засили, така што научниците ќе може внимателно да ги проучуваат овие сигнали. Телескопот на Месечината ќе регистрира помалку бучавост што доаѓа од Земјата, што ќе биде голема придобивка за испитувањата.
Со помош на роботи за производство на LCRT, сад широк еден километар ќе се вгради во јамата на Месечината. Овој телескоп ќе биде трипати поширок од Аресибо и од Месечината ќе се создаде подобар поглед кон универзумот. НАСА објави дека 5 милиони долари ќе бидат дадени на тимот вклучен во ова истражување, со чија помош ќе можат да го дизајнираат телескопот и да планираат како да го реализираат.
Со помош на раниот универзум, може да се разбере и потеклото на Темната материја.
Бандопадјај рече дека не е познато како изгледа универзумот над брановата должина од 10 метри. Тој рече дека не знаеме што ќе се најде на овие бранови должини. Тимот избра и неколку кратери за овој телескоп. Досегашниот план е две огромни теренски возила (ровери) да бидат спуштени на страната на кратерот. Задачата на овие ровери е да постават жици над кои ќе биде поставена телескопска мрежа. Бандопадјај верува дека за околу 10 дена овие ровери успешно ќе ја завршат работата.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *