Тасманија ја декларираше својата 100% енергетска независност

Published by admin on

 

Владата на Тасманија прогласи дека стана првата австралиска држава, и една од само неколкуте јурисдикции низ целиот свет, што се напојува целосно од обновлива електрична енергија.
Во изјавата објавена од министерот за енергетика на Тасманија, Гај Барнет, рече дека државата всушност станала целосно самостојна за снабдување со обновлива електрична енергија, испорачана од државните проекти за ветер, сонце и хидроелектрична енергија.
Тасманија веќе долго време има една од најзелените залихи на електрична енергија во Австралија, со значајните ресурси на хидроелектрична енергија во државата кои обезбедуваат најголем дел од моќта на државата.
Историјата на Тасманија со хидроелектрична енергија датира од 1895 година, со електраната Дак Реч во Лаунстон да стане првата јавна хидроелектрана во јужната хемисфера.
Барнет рече дека Тасманија го достигнала прагот од 100% за обновливи извори со пуштање во употреба на една од последните ветерни турбини на ветерната електрана Гранвил Харбор со моќ од 10.741 GWh, што се развива на западниот брег на државата, а со тоа ги надминува своите потреби од просечната годишна побарувачка на електрична енергија од 10.500 GWh.
Тасманија се приклучува на ACT, како единствена австралиска јурисдикција што ја снабдува целата своја електрична енергија од обновливи извори на енергија и ја поставува Тасманија заедно со земји како Шкотска, Исланд и Костарика, кои исто така направија премин на 100 проценти обновлива електрична енергија.
Ова значајно достигнување го истакнува политичкото лидерство на Владата на Тасманија за обновлива енергија, кое продолжува со законодавството на визионерски 200 проценти обновлива цел до 2040 година.
Портпаролот на Гринпис Австралија, Нели Стивенсон, рече дека достигнувањето на 100 проценти обновлива електрична енергија е „епска пресвртница“ за државата.
Територијата на Тасманија е приближно колку и на Македонија али со скоро четири пати помалку население (540.000 жители).
Кога ќе земиме во предвид со колкав број на технички факултети располагаме, професори, магистри и доктори на технички науки, за да сепак обновливите извори сеуште бидат табу тема во нашиот систем.
Да се надеваме и нашите институции ќе се погрижат што поскоро да не внесат да бидеме дел од големата светска енергетска револуција од која всушност сите ние ќе имаме бенефит како заедница.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *