Такси возилата во Мадрид ќе се напојуваат со соларен водород

Published by Zoran Mitreski on

Шпанскиот FRV се согласи да учествува со средства од 100 милиони евра за производство на водород преку електролизатор од 10 MW, напојуван од соларна централа од 20 MW.
Шпанската фирма за изведба на PV системи Fotowatio Renewable Ventures (FRV), единица на Абдул Латиф Jемил Енерџи со седиште во Обединетите Арапски Емирати, објави дека планира да учествува во нов проект за зелен водород.
Професионалната федерација за такси служба на Мадрид го предводеше проектот, кој прогресивно ќе замени најмалку 1.000 традиционални такси возила на водороден погон до 2026 година. Иницијативата, чија цел е постепено декарбонизирање на градскиот сообраќај, вклучува инвестиција поголема од 100 милиони евра.
Првите возила со водород ќе бидат пуштени во употреба во 2022 година. Тие ќе се потпрат на деловниот модел „такси-како-услуга“ (TaaS), според кој на возачите ќе им биде дозволено да користат водород-електрични возила по конкурентни трошоци, без потреба за почетни трошоци.
FRV ќе го поддржи проектот преку развој на инфраструктура за производство на водород, места за полнење возила и снабдување со гориво за локалниот добавувач на гас Madrileña Red de Gas. Buildе изгради електролизатор со големина од најмалку 10 MW, напојуван од соларна централа од 20 MW. Како што се зголемува побарувачката за водород, низата може да се прошири за да се зголеми неговиот производствен капацитет.
Тојота Шпанија исто така учествува во иницијативата како снабдувач на возила. Фирмата ќе обезбеди опсег од 600 км на Toyota Mirai, која има комбинација на горивна ќелија и електромотор.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *