Светот има 83 милиони хектари напуштено земјоделско земјиште

Published by admin on

 

Научниците на Норвешкиот универзитет за наука и технологија го оценија потенцијалот за поставување на PV и биоенергија на неодамна напуштената земја на глобално ниво.
Околу 30% се наоѓа во Азија, Америка 28%, Африка 22%, Европа 15% и Океанија од 5%.
Земјоделска земја погодна за производство на биоенергија е најпогодна за 3 типа на повеќегодишни треви, познати како канализациска трева, мискантус и трска трева, како најдобри опции за идно распоредување на биоенергија заради нивните високи приноси, ниска цена и ко-придобивки од животната средина.
Потенцијалот за распоредување на PV во овие области беше оценет преку податоците за општа циркулација во атмосферата која дава погодност за локациите за овие системи.
Постојат различни причини за напуштање на овие области, како топографија, геофизички ограничувања, пад на квалитетот на почвата и деградација на земјиштето меѓу различните еколошки, социоекономски и политички фактори.
Потенцијалот на биоенергија во идентификуваните области се проценуваше на 35 Егзоџули, годишно, додека оној на PV беше пресметан на 179 Егзоџули.
Најдобрите локации за биоенергија се наоѓаат во Јужна Америка, Африка и Југоисточна Азија, додека оние за PV се расфлани на поширока територија како на источниот брег на Јужна Америка, Централна Америка, делови на Африка, средина на Европа и Југоисточна Азија, додека најниски приноси на PV се наоѓаат во Скандинавија и Северна Америка.
Од овој дел, околу 53 милиони хектари (68%) се сметаат за оптимални за соларна енергија и околу 25 милиони хектари (32%) за биоенергија, при што PV имаат најголем удел во производство на енергија.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *