Шведска ја надмина соларната граница над 1 GW

Published by Zoran Mitreski on

Бројките на Шведската агенција за енергија покажуваат дека Шведска ја надминала инсталацијата над 1 GW поврзана со оперативниот капацитет поврзан со соларна мрежа.
И покрај пандемијата, распоредувањето на соларните системи беше поголемо во 2020 година отколку во претходната година. Шемата поддржуваше раст на изведба на соларните системи во најголем дел поддржувајќи ги деловните субјекти и општините, кои поднесле барање за поддршка пред јули 2020 година.
Станбените сопственици на PV имаа корист од новото намалување на данок од 14,55% од трошоците за инсталација кое важи од 1 јануари 2021 година.
Шведската агенција за енергетика предвидува континуиран пораст на соларната енергија во Шведска како во оваа година така и во наредната 2022 година, и покрај сите економски пречки што ги носи постојаната здравствена криза.
Коментирајќи ја состојбата на Шведска, Ана Вернер, извршен директор на Свенск Соленерги, рече: „Конечно, сега можеме да се гордееме со националниот инсталиран капацитет во гигавати и да прославиме дека го реализиравме сонот, кој во почетокот ни се чинеше дека е неостварлив, а сега тој е зад нас. За да се одржи инсталираниот капацитет на нови височини, на Шведска и е потребен национален план за тоа како да ја направи земјата привлечна за инвестиции во соларни размери„.
„Имаме зелено даночно намалување за домаќинствата кои инвестираат во станбени инсталации, но за големите соларни инсталации не видовме подобрувања во последно време. Мора процедурите за добивање на дозволи за изградба на соларни паркови да постанат полесни и поедноставни во области со голема изолација во погусто населените јужни делови на земјата “, рече Вернер.
Во Шведска, најголем дел од производството на електрична енергија доаѓа од северните региони создадена од ветерници, додека најголем дел од потрошувачката на енергија е на југот од земјата.
Соларната енергија на југот на Шведска ќе ја изедначи нерамнотежата и нема да мора да се пренесува толку многу електрична енергија од север.
Климатските услови во Македонија се подобри од тие во Шведска и до 60%, али што е тоа што се превзема за станбените инсталации и скратување на бирократските непотребни процедури за добивање на дозволи за изградба на поголемите соларни паркови на покривни или земјени површини?
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *