SUN ROCK со соларни панели ќе генерира 1 милион kWh чиста енергија годишно

Published by Zoran Mitreski on

Холандската фирма MVRDV го објави првиот дизајн на својот претстоен проект „Sun Rock“ во Тајван, потполно еколошка и дизајнерска зграда, самоодржлива со електрична енергија. Предвидувајќи ја планираната транзиција на Тајван кон зелената енергија, карактеристиките на зградата Sun Rock, од нејзиниот облик до нејзината фасада, се фокусирани на генерирање сончева енергија што е можно поефикасно.

Сместена во крајбрежниот индустриски парк Чангхуа, во близина на Таичунг, основната цел на зградата е складирање и одржување на соодветна енергетска опрема. Зградата е речиси целосно покриена со соларни панели, способни да генерираат приближно 1 милион kWh зелена енергија секоја година.

Местото за новиот објект на Taipower добива значителна количина на сончева изложеност во текот на годината, и затоа заоблената форма на Sun Rock е дизајнирана да максимизира колку од таа сончева светлина може да се искористи за енергија. Зградата нежно се спушта надолу на јужната страна, создавајќи голема површина што директно гледа на сонцето во текот на денот. На северниот крај, од друга страна, обликот на куполата е наменет да ја максимизира површината на зградата изложена на сонце наутро и навечер.

„Фасадата го максимизира овој сончев потенцијал со низа набори, кои поддржуваат фотоволтаични панели на нивната горна површина. Овие набори ги поддржуваат фотоволтаичните панели, измешани во стратешки поставени прозорци, на нивната горна површина. Аголот на овие набори е прилагоден на сите делови од фасадата за да се максимизира потенцијалот за генерирање енергија на соларните панели“, објаснуваат од MVRDV.

Дизајнот овозможува зградата на Sun Rock да поддржува најмалку 4.000 m2 PV панели што треба да се инсталираат. Според MVRDV, модулите би генерирале речиси 1 милион kWh чиста енергија годишно, што ќе ја направи зградата целосно самоодржлива.

Проектот моментално се уште е во фаза на планирање. Тимот сè уште размислува за алтернативни опции за дизајн што би додале уште поголема површина на PV панели, со пресметките кои покажуваат дека зградата може да генерира до 1,7 милиони kWh годишно за да придонесе со енергија во мрежата.

Зградата покриена со соларни панели ќе изнесува 12.900 m2. Ќе има „Соба за податоци“, зголемен атриум со прикажување на податоци во реално време за операциите на Taipower и количината на обновлива енергија што ја генерира компанијата. На првиот кат, просторот за галерија ѝ овозможува на јавноста поглед на работилницата за одржување, овозможувајќи ѝ одблизу да ги погледне машините што овозможуваат одржлива енергија, од соларни панели до масивни сечила на турбината на ветер.

Друга галерија е вклучена на последниот кат, додека на ниво на покривот ќе има тераса комплетна со дрвја за да се релаксираат и посетителите и вработените во Taipower.

Sun Rock се планира да биде пуштен во употреба до 2024 година.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи

Контакт: 075 480 380

[email protected]

www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *