Стоунхенџ – мистерија од 5,000 години

Published by Zoran Mitreski on

Научниците спроведоа тестови кои откриваат дека Стоунхенџ е направен од скоро неуништлив антички материјал. Испитуван е еден редок основен примерок, отстранет во 60-тите години од минатиот век кој содржи форма на кварц што не еродира и не се распаѓа.
Ова парче камен од споменикот на Стоунхенџ во Англија им помага на експертите да ја разберат мистериозната праисториска структура. Анализата на основниот примерок земен од една од масивните плочи на локацијата сугерира дека геохемискиот состав на каменот е уникатно добро одбран да го издржи тестот на времето.
Направени од 99,7 проценти кварцни кристали, камењата се практично неуништливи, покажува новата студија објавена во списанието Plos One.
„Сега имаме добра идеја зошто овие монолити пркосејќи на сите временски услови со иљадници години сеуште стојат таму“, изјави за Бизнис Инсајдер коавторот на студијата Дејвид Неш, професор по физичка географија на Универзитетот во Брајтон. „Каменот е неверојатно издржлив, отпорен на ерозија и секакви атмосферски влијанија“.
Студијата беше овозможена благодарение на поранешниот обработувач на дијаманти, Роберт Филипс, кој почина минатата година. Тој изврши поправка во Стоунхенџ во 1958 година, дупчејќи го Каменот 58, за да помогне во обновувањето на паднатиот трилитон од три камења.
Кога работата била завршена, на Филипс му било дозволено да чува една од цилиндричните јадра од три и пол метри како сувенир. Истиот го врати 60 години подоцна, отворајќи нови патишта за истражување за потеклото на Стоунхенџ, со земање на нови примероци од заштитениот споменик, кое инаку е строго забрането. Експертите успеаја да спроведат деструктивно тестирање на половина од примерокот.
Природонаучниот музеј во Лондон, ги подложи Филиповите јадра, како што е познато, како и вториот примерок од музејот Салсбери во Англија, на рендгенски и КТ скенови, испитувајќи ги под микроскоп. Она што го видоа беа мали зрна кварц наредени во неверојатно силна испреплетена матрица од кристали, обезбедувајќи идеален силен градежен материјал.
При испитувањето се откри дека камењата во голема мера се составени од еродирани седименти од палеогенскиот период, од пред 66 милиони до 23 милиони години.
Но, тие исто така вклучуваат многу постар материјал од ерата на Мезозој, пред 252 милиони до 66 милиони години и ерата на Месопротерозоик, неверојатни 1 милијарда до 1,6 милијарди години.
Тестирањето на јадрото на Филипс им овозможи на истражувачите да го идентификуваат „геохемискиот отпечаток од прст“ на каменот и да го усогласат со камени плочи од одредена локација во падините познати како Вест Вудс, како и од ридовите на креда во Марлборо Даунс.
Стоунхенџ најверојатно бил подигнат во две фази помеѓу 5.000 и 4.500 години.
Покрај масивните сарцени, споменикот вклучува и внатрешен круг од помали сини камења.
Неодамнешните студии сугерираат дека најсините камења потекнуваат од ридовите Пресели во Велс, и првично биле изградени таму, пред да бидат транспортирани во рамницата Солсбери.
Иако не е точно објаснета причината за градбата на овој мистичен објект, наследниците на друидите кој е староседелски народ во овој регион, преку мистични церемонии уште од паганскиот период го прославуваат јунското изгревање на сонцето.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *